‘Kijk buiten de grenzen van je vakgebied om oorzaken van ziekte te vinden’

3 november 2017• PERSBERICHT

Onderzoekers in verschillende disciplines, van fundamentele celbiologie tot sociale of gammawetenschappen hebben elkaar nodig. Samen kunnen ze de puzzel van de verschillende oorzaken die leiden tot ziekte compleet maken. Dat is de boodschap van hoogleraar Klinische Epidemiologie Suzanne Cannegieter, die op vrijdag 3 november haar oratie uitsprak.

prof. Suzanne CannegieterCannegieter pleit voor het breed kijken naar de oorzaken van ziekten. “Ik denk dat het heel goed zou zijn als wetenschappers elkaars vakgebied beter leren kennen en meer waarderen. De verschillende invalshoeken kunnen elkaar juist versterken. Als niemand het effect van overgewicht op ziekte in de populatie had bestudeerd, was ook niemand in het laboratorium op zoek gegaan naar het onderliggende mechanisme. De diverse onderzoeksvelden hebben elkaar nodig.”

Iedereen kijkt naar ander punt

Om deze opvatting te verduidelijken, gebruikt de hoogleraar onder meer het ketenmodel. Neem trombose als voorbeeld, de bloedstollingsziekte waarin Cannegieter is gespecialiseerd. Er zijn verschillende ketens van oorzaken die kunnen leiden tot trombose. “Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een keten van factoren die begint bij het kapitalisme en de voedingsindustrie en zo leidt tot overgewicht, en dan via vetopslag in de lever eindigt in een verstoring in de bloedstolling. Afhankelijk van de belangstelling van de onderzoeker kijkt iedereen naar een ander punt in die keten, maar uiteindelijk is het eigenlijk één oorzaak.”

En zo zijn er een heleboel ketens te identificeren. Cannegieter pleit daarom voor meer samenwerking tussen de onderzoeksvelden. “Alleen door intensief samen te werken kunnen we erachter komen hoe ziekte precies ontstaat”, zegt ze. En dat is heel belangrijk voor patiënten en behandelaars. “Als we eenmaal alle oorzaken kennen en snappen welke oorzaken in welke combinatie bij welke patiënten leiden tot ziekte, kunnen we ziekte heel gericht behandelen of zelfs voorkomen.” 

Daad bij het woord

Buiten de grenzen van je eigen vakgebied kijken is lastig, zo geeft ze toe, maar zelf voegt Cannegieter de daad bij het woord. Ze is aangesteld bij zowel de afdeling Klinische Epidemiologie als de afdeling Trombose en Hemostase. “Bij deze afdelingen werken onderzoekers met sterk verschillende achtergronden. Ik merk dat het helpt om onderling te praten over waar je mee bezig bent.”

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.