Minder problemen met dialyse dankzij ontstekingsremmer

9 maart 2017• PERSBERICHT

Bij veel mensen die hun bloed laten zuiveren in een kunstnier ontstaat een probleem: het bloedvat waaruit het bloed wordt afgetapt, groeit dicht. ChunYu Wong ontdekte dat ontstekingsremmers dat wellicht kunnen voorkomen. Dat wordt nu in de kliniek getest. Wong promoveerde op 8 maart aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Als de nieren niet meer functioneren en er geen donornier beschikbaar is, moet een patiënt het bloed een paar keer per week kunstmatig laten zuiveren. Dat gaat meestal via een kunstnier: het bloed gaat via een slangetje naar een apparaat dat er de afvalstoffen uithaalt en komt via een andere slang weer terug in de bloedbaan. Om het bloed makkelijk en snel te kunnen afvoeren, heeft de chirurg een fistel aangebracht in de onderarm. Dit gebeurt net boven de pols, door een ader door te knippen en aan te sluiten op een slagader. Zo stroomt het bloed vanuit de slagader rechtstreeks in de ader. In de omgeleide ader staat het bloed onder hoge druk en stroomt het dus snel.

Verstopping

Maar het gaat niet altijd goed: bij ruim de helft van de patiënten groeit de fistel binnen een jaar dicht, zodat een dotterbehandeling of een nieuwe operatie nodig is. “Waarom dit stukje ader zo vaak dichtgroeit, weten we niet precies”, zegt Wong. “In eerste instantie zet het vat uit onder invloed van de hogere bloeddoorstroming, en dat is de bedoeling. Maar vervolgens groeien vaak cellen vanuit de vaatwand naar binnen en die verstoppen het vat. Voor dat probleem hebben wij nu als eerste een mogelijke oplossing te pakken.”

Ontstekingsremmer

Hoewel onderzoekers niet precies begrijpen waarom een fistel vaak dichtgroeit, vermoeden ze wel dat ontstekingen daar een rol bij spelen. Die kunnen ontstaan door de operatie of ze kunnen een gevolg zijn van de nierziekte. Wong hoopte dat een fistel beter blijft werken, als hij die ontstekingen kan bestrijden. En dat lukte, althans in proefdieren waarin hij een fistel had aangebracht. Als hij een ontstekingsremmer toediende, bleef zo’n fistel inderdaad beter open.

Kliniek

“Het resultaat ziet er zo goed uit, dat artsen nu in het LUMC en andere ziekenhuizen in de omgeving in een pilot gaan onderzoeken of het bij patiënten ook werkt”, zegt Wong. “Dat zou prachtig zijn. Wereldwijd zijn er twee miljoen mensen die op een kunstnier zijn aangewezen, dus heel veel mensen zouden ermee geholpen zijn als we kunnen voorkomen dat een fistel dichtgroeit.” Zelf is hij niet betrokken bij de klinische toepassing: hij is nu in opleiding tot vaatchirurg. 

ChunYu Wong promoveerde 8 maart op het proefschrift 'Unraveling mechanisms of vascular remodeling in arteriovenous fistulas for hemodialysis'  bij prof. dr. A.J. Rabelink (Nierziekten) en prof. dr. P.H.A. Quax (Heelkunde).

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.