LUMC gaat regionale samenwerking aan op gebied van datamanagement

3 maart 2017• PERSBERICHT

De LUMC-Campus Den Haag en de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het LUMC gaan samenwerken met STIZON. STIZON is een stichting die gegevens van veel huisartsenpraktijken in de regio op verzoek van de huisartsen verzamelt, bewerkt en beheert. Deze samenwerking maakt het mogelijk meer onderzoek te doen, bijvoorbeeld naar populatiegerichte zorg en risicogroepen, met onze partner zorgorganisaties buiten het ziekenhuis. Een ander doel is om ook de samenwerking met de eerstelijnszorg in de regio te versterken.

Steeds meer onderzoek heeft betrekking op preventie, publieke gezondheid en eerstelijnszorg. "Dat je dan mede gebruik kunt maken van goede en geanonimiseerde informatie uit de elektronische patiëntendossiers van huisartsenpraktijken is onontbeerlijk", aldus Mattijs Numans, hoogleraar huisartsgeneeskunde, directeur LUMC-Campus Den Haag en hoofd van de afdeling PHEG van het LUMC.

Privacybestendige toegang

Veel huisartsen in onze regio delen hun elektronische gegevensbestanden veilig en privacybestendig met STIZON. Via een bewerkingsovereenkomst geven zij toegang tot die elektronische dossiergegevens. Daarmee wordt op hun verzoek verantwoording afgelegd voor zorgprogramma’s en kwaliteitsbeleid met de zorggroepen waarvan huisartspraktijken lid zijn. "De gegevens van de huisartsen worden via de nieuw aangegane samenwerking nu ook benaderbaar voor onderzoeksprojecten die door de LUMC-Campus Den Haag en onze afdeling met de huisartsen worden gedaan”, vertelt Mattijs Numans. "Wij gaan met STIZON een zogenoemde datawarehousevoorziening opzetten, waarin onderzoekers in overleg veilige en privacybestendige toegang kunnen krijgen tot routine zorggegevens uit huisartsenpraktijken."

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.