Subsidies voor onderwijs- en onderzoekuitwisseling Cuba en Japan

28 juni 2017• NIEUWSBERICHT

Een aantal studenten en stafleden van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat de komende twee jaar voor onderzoek en onderwijs naar Cuba en Japan, en vice versa. Deze uitwisseling is mogelijk door een subsidie binnen het International Credit Mobility (ICM)-project van het Europese subsidieprogramma Erasmus+.

“Dit jaar was de concurrentie voor de beursaanvragen groot. Alle hogeronderwijsinstellingen in Nederland kunnen een aanvraag indienen voor een ICM-subsidie en het aantal aanvragen per ronde stijgt enorm”, zegt coördinator internationalisering Evelien Hack van het LUMC. Ze is dan ook blij met het resultaat: drie PhD-studenten krijgen een beurs om naar Cuba te gaan en drie stafleden vertrekken naar dat land voor onderwijs. Uit Cuba komen drie stafleden voor training naar het LUMC. Twee LUMC-studenten en een staflid vertrekken naar Japan en omgekeerd komen drie Japanse bachelor- of masterstudenten en een onderwijsstaflid deze kant op.

Onderzoek naar kanker en vaccinaties

Japan en Cuba zijn landen waar interessant onderzoek gebeurt, aldus Hack. “De Cubaanse onderzoeksgroep werkt aan nieuwe technieken die belangrijk zijn in de strijd tegen kanker en bij het ontwikkelen van vaccinaties. De technieken worden getest en verbeterd met de faciliteiten, apparatuur en kennis die beschikbaar is in het LUMC. De inkomende stafleden geven gastcolleges en organiseren een masterclass voor LUMC-masterstudenten. De uitgaande LUMC-stafleden doen onderzoek op Cuba, maar geven meteen ook colleges en werkgroepen aan de studenten daar. Op die manier komen de studenten beter voorbereid naar Leiden.”

De samenwerking met Japan bestaat al lang, maar is aangepast waardoor inkomende studenten een actievere rol krijgen. Hack: “Voor onderzoek is het interessant omdat LUMC-onderzoekers daar een project kunnen opzetten of verbeteren, terwijl er meteen ook subsidie is voor een student om daar zijn onderzoeksproject te gaan doen.”

Goede ervaringen

Eerdere ervaringen met de uitwisseling waren volgens Hack zeer positief. “Er zijn al veel gezamenlijke publicaties ontstaan en over twee jaar zullen twee Cubaanse PhD-studenten promoveren aan het LUMC. De aansluiting binnen de onderzoeksgroepen is goed en het niveau is hoog. LUMC-bachelorstudenten die naar Cuba gaan zijn onder de indruk van hoe het daar allemaal geregeld is, en van het niveau van de Cubaanse geneeskundestudent. Het enige lastige voor beide samenwerkingen is de taal. Het Engels is in Japan en Cuba niet zo vanzelfsprekend als hier en dat zorgt wel eens voor verwarring.”

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.