LUMC tekent herenakkoord met Inserm voor samenwerking regeneratieve geneeskunde

7 juli 2017• PERSBERICHT

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Franse nationale instituut voor gezondheid en medisch onderzoek (Inserm) tekenden op 6 juli een memorandum van overeenstemming. Hierin spreken ze af de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van regeneratieve geneeskunde te verkennen.

Namens het LUMC tekende hoogleraar Interne Geneeskunde Ton Rabelink en vanuit Inserm zette directeur (inter-)nationale betrekkingen dr. Valérie Mazeau-Woynar haar handtekening, in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk. “Momenteel zijn er Inserm-onderzoekers werkzaam in het LUMC, maar door de ondertekening van dit memorandum of understanding kunnen we het komende jaar onderzoeken hoe we onze banden kunnen versterken met Frankrijk op het gebied van de regeneratieve geneeskunde”, aldus Rabelink.

Bezoeken over en weer

In het LUMC lopen verschillende regeneratieve geneeskunde gerelateerde projecten, onder andere op het gebied van nierziekten, vasculaire geneeskunde en diabetes. Bij Inserm wordt gewerkt aan regeneratieve geneeskunde voor onder andere oogziekten, huidziekten en de ziekte van Huntington. In de loop van het komende jaar zullen betrokken LUMC-onderzoekers het Franse consortium INGESTEM bezoeken, en vice versa. Door de samenwerking hopen de instituten een verbeterde positie voor Europese subsidieaanvragen te bewerkstelligen en een ‘ecosysteem’ voor regeneratieve geneeskunde uit te bouwen dat kan concurreren met initiatieven in bijvoorbeeld Japan en de Verenigde Staten.

RegMed XB en Zwaartekrachtsubsidie

De samenwerking met Frankrijk is niet de eerste samenwerking voor het LUMC op het gebied van regeneratieve geneeskunde. In juli 2016 sloot het LUMC al aan bij RegMed XB, een samenwerkingsverband van onderzoeksinstituten, gezondheidsfondsen, bedrijven en de overheid. Recentelijk kende wetenschapsfinancier NWO ook een Zwaartekrachtsubsidie van bijna 19 miljoen euro toe aan 5 instituten die, onder leiding van het LUMC, ‘organs-on- a-chip’ bestuderen en ontwikkelen.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.