Crowdfunding levert 52.500 euro op voor onderzoek naar snelle en veilige behandeling bij een beroerte

12 juli 2017• NIEUWSBERICHT

LUMC-onderzoeker Yaël Nossent heeft met een crowdfundactie in samenwerking met de Hartstichting bijna 52.500 euro opgehaald voor haar onderzoek naar een snelle en veilige behandeling bij een beroerte. Nossent probeert een medicijn te ontwikkelen dat zowel bij een hersenbloeding als bij een herseninfarct direct ingezet kan worden.

Yael Nossent (L) en Marina Senten, Director Research and Health Care van de HartstichtingHet starten van de behandeling bij een beroerte is lastig, omdat een beroerte wordt veroorzaakt door een herseninfarct of door een hersenbloeding. Bij een herseninfarct, een verstopping van een bloedvat, zijn stolseloplossers (trombolytica) nodig. Bij een hersenbloeding is een bloedvat gescheurd en zijn die stolseloplossers juist levensgevaarlijk, omdat ze de bloeding en de hersenschade alleen maar erger maken. Pas als in het ziekenhuis met een CT-scan is vastgesteld wat de oorzaak van een beroerte is, kan een effectieve behandeling starten. Daardoor gaat kostbare tijd verloren.

Nano-deeltjes

Om de ‘wachttijd’ tot een behandeling te verkorten, werkt Nossent aan een stolseloplosser verpakt in ‘slimme’ nanodeeltjes met een slot erop. Bij een herseninfarct komen stofjes vrij in het bloed die het slot openmaken. Bij een hersenbloeding ontbreken deze stofjes en blijft het slot dicht. Daardoor kan dit medicijn meteen toegediend worden.

Crowdfundactie

Twee maanden lang was het via een speciale website van de Hartstichting mogelijk om een financiële bijdrage te leveren aan 5 veelbelovende onderzoeken, waaronder dat van Nossent. De Hartstichting verdubbelde het opgehaalde bedrag nog eens. Nossent hoopte 50.000 euro op te halen en ging daar zelfs nog iets overheen.  “Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee”, vertelt ze. “Het onderzoek loopt al, maar we hadden middelen nodig om efficiënter te kunnen werken en het onderzoek uit te breiden. Die mogelijkheid hebben we nu. Bovendien heeft de actie ook hele waardevolle samenwerkingen opgeleverd, bijvoorbeeld met het bedrijf dat het geneesmiddel produceert dat we uiteindelijk willen gebruiken.”

Naast haar onderzoek is Nossent de komende tijd ook nog druk met haar donateurs. Die ontvangen namelijk een leuke tegenprestatie als dank voor hun bijdrage.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.