Op weg naar betere zorg bij wegrakingen

28 februari 2017• PERSBERICHT

Met bijna € 400.000 van ZonMw gaat het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de zorg voor patiënten met wegrakingen verbeteren. De oorzaak van wegrakingen – waarbij iemand kort het bewustzijn verliest - is vaak lastig te bepalen. Door gebruik te maken van een internationale methode moet de diagnose voortaan sneller zijn gesteld. Dat zou leiden tot betere en goedkopere zorg.

Behalve het LUMC nemen ook het Diakonessenhuis, het Maasstad Ziekenhuis, Gelre ziekenhuizen en het Rijnstate ziekenhuis deel aan het onderzoek. Wegrakingen zijn wereldwijd goed voor 1% van alle bezoeken aan de Spoedeisende Hulp. Meestal gaat het om iets onschuldigs (flauwvallen), maar soms is het ernstiger. Gangbaar is om de patiënt te laten onderzoeken door een neuroloog of cardioloog. “Een cardioloog zal vooral willen weten of een patiënt geen hartritmestoornis heeft, een neuroloog zal kijken of het niet om epilepsie gaat”, vertelt neuroloog dr. Roland Thijs (LUMC). “Als dát het niet is, blijft de oorzaak vaak onbekend en start een reis langs verschillende specialisten.” 

Beter en goedkoper

Internationaal is een methode ontwikkeld die uitgaat van bepalen wat een patiënt wél heeft in plaats van wat hij níet heeft. “Buitenlands onderzoek toonde aan dat de zorg dan beter en goedkoper wordt”, aldus Thijs. “Toch werkt men in Nederland nog niet volgens deze methode.” De truc van deze methode is om gegevens slim te combineren: het verhaal van de patiënt, een hartfilmpje, bloeddrukmetingen en de medische voorgeschiedenis. “Bij 60% kom je dan al een heel eind met de diagnose”, zegt de neuroloog. 

Risico-inschatting

De overige patiënten krijgen een risico-inschatting. Patiënten met een laag risico kunnen terecht bij hun huisarts, patiënten met een hoog risico komen aan de hartbewaking te liggen. “De grootste groep, met een middelhoog risico, krijgt een verwijzing naar de Wegrakingenpoli. Daar combineren artsen van verschillende specialismen – neurologen en cardiologen, maar ook psychiaters en internisten – hun kennis om snel tot een diagnose te komen.” In het LUMC bestaat al zo’n Wegrakingenpoli. De andere ziekenhuizen gaan er met hulp van dr. Thijs en prof. dr. Gert van Dijk één opzetten.

Verwijzing

De onderzoekers willen weten wat een rechtstreekse verwijzing van de Spoedeisende Hulp naar de Wegrakingenpoli oplevert. “Krijgen mensen dan inderdaad sneller een diagnose? Hoeven ze minder testen te ondergaan en dokters te bezoeken? Scheelt het in de kosten, en zitten deze patiënten beter in hun vel?” 

Op 1 maart start het LUMC met het onderzoek, eerst om in kaart te brengen hoe het nu gaat. Na een half jaar volgt de koppeling tussen Spoedeisende Hulp en Wegrakingenpoli. Dan zal blijken of de nieuwe aanpak inderdaad beter is. De andere ziekenhuizen starten later dit jaar. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.