Weet wat u te wachten staat bij kanker, ook bij zeldzame vormen

3 februari 2017• PERSBERICHT

Zaterdag 4 februari was het Wereldkankerdag. Een dag waarop we extra stilstonden bij een ziekte die nog dagelijks levens op hun kop zet. Een doorverwijzing van een huisarts of een specialist krijgen omdat er een vermoeden van kanker bestaat, is aangrijpend en roept veel vragen op. Om die vragen voor onze patiënten al voor hun eerste bezoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zoveel mogelijk te beantwoorden, leggen we op onze website stap-voor-stap uit wie je als patiënt tegenkomt en wat je te wachten staat. Ook bij zeldzame vormen van kanker, zoals schildkliercarcinoom of bijnierschorscarcinoom.

Schildklierkanker

Schildklierkanker, ook wel schildkliercarcinoom genoemd, is een kwaadaardige tumor in de schildklier. De behandeling van deze vorm van kanker vereist een specialistische en deskundige aanpak. Daarom worden patiënten met schildklierkanker uit heel Nederland naar Leiden verwezen. Door online uitgebreid stil te staan bij wat je als patiënt in het LUMC kunt verwachten bij schildklierkanker, willen we onze patiënten goed voorbereiden. Zo zitten zij zelfverzekerder bij het eerste consult en kunnen zij zich sneller richten op het aankomende traject.  

Bijnierschorskanker

Ook voor bijnierschorskanker kunnen patiënten online terecht voor uitgebreide informatie. Deze vorm van kanker in de schors van de bijnieren, wordt ook wel bijnierschorscarcinoom genoemd. De bijnieren zijn kleine klieren die boven de nieren liggen. Net als schildklierkanker komt deze vorm van kanker maar zelden voor en komen patiënten uit heel Nederland naar Leiden voor behandeling. 

Andere vormen van kanker

Het LUMC is een landelijk erkend expertisecentrum voor een groot aantal kankersoorten. Sommige zijn zeldzaam, andere komen vaker voor. In ons overzicht van zeldzame aandoeningen staan alle kankersoorten waar stap-voor-stap informatie te vinden is voor patiënten. En deze lijst blijven we continu uitbreiden.  

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.