Vijf ton voor vervolgonderzoek kweeknier

6 september 2016• PERSBERICHT

Prof. Ton Rabelink heeft €520.000 subsidie gekregen van de Nierstichting. Hiermee kan hij samen met de Australische prof. Melissa Little zijn onderzoek naar een kweeknier versnellen. Rabelink werkt met zijn onderzoeksteam hard aan het kweken van een nier van lichaamseigen cellen.

Het onderzoek naar een 'nier op maat' valt onder de zogenoemde regeneratieve geneeskunde:  het wetenschapsveld dat onderzoekt hoe je de functie van beschadigd weefsel kunt herstellen met behulp van lichaamseigen stamcellen. Prof. Ton Rabelink, hoofd van de afdeling Nierziekten: “Het meeste van wat we nu kunnen, hield vijf jaar geleden niemand voor mogelijk. Bewijs dat een 'nier op maat' in principe kan, is er. Nu moeten we het doen. De beperkende factoren zijn geld en mankracht.”    

Nier op maat

De Nierstichting investeert de komende jaren fors in het onderzoek van Rabelink en Little. De bouwstenen voor een ‘nier op maat’ zijn er; de onderzoekers weten nu namelijk hoe je van een stamcel een stukje nierweefsel kunt maken. Deze financiering voor vervolgonderzoek kan al binnen een paar jaar concrete verbeteringen opleveren, zoals meer geschikte donornieren en een langere levensduur van donornieren.


Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.