Nieuwe master Farmacie is begonnen

14 september 2016• PERSBERICHT

Met een feestelijk symposium is maandag 12 september de nieuwe master Farmacie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden (Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR)) officieel van start gegaan. De eerste lichting studenten gaat al snel de apotheek in om het vak in de praktijk te leren.

Master Farmacie

De opleiding tot apotheker, die in 1986 uit Leiden verdween, is terug in een nieuw jasje. “Jullie zijn pioniers in farmaceutenland”, zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens het openingssymposium in een videoboodschap aan de studenten. “Jullie zijn de apothekers van de toekomst.” Zo’n moderne apotheker, legde ze uit, heeft als medicijnexpert een volwaardige plaats tussen de andere zorgverleners rondom patiënten. Hij of zij is een vraagbaak voor arts en patiënt.

Vroege coschappen

De driejarige master Farmacie is op die rol toegesneden. Uniek voor de Leidse studie is dat studenten al vanaf de derde week regelmatig coschappen lopen bij verschillende apotheken. Daarnaast kijken ze mee met andere zorgverleners, bijvoorbeeld bij een huisartspraktijk, polikliniek of IC-afdeling. Studieonderdelen doen ze samen met studenten Geneeskunde. “Zo leren ze de zorg van binnenuit kennen”, vertelt opleidingsdirecteur Mieke Mulder. “Dat sluit aan bij de professionaliseringsslag die apothekers momenteel maken. Ze zijn sinds een paar jaar bij wet erkend als zorgverlener en medebehandelaar.”

Het idee van farmaceutische patiëntenzorg slaat aan. Mulder wilde beginnen met 25 studenten en dat is gelukt. “En ook de apothekers bij wie ze stage gaan lopen, zijn enthousiast. Want dankzij die vroege coschappen worden ze direct bij de vorming van de studenten betrokken.’ 

Latijnse recepten

Het verschil met de oorspronkelijke Leidse studie Farmacie, die in 1880 begon binnen de faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen (W&N), is groot, vertelde Douwe Breimer, emeritus-hoogleraar farmacologie, tijdens het symposium. De opleiding was destijds gericht op farmaceutische producten: poeders, pillen en drankjes, en op de bereiding daarvan. Scheikunde en plantkunde waren de belangrijkste vakken. En de studenten leerden Latijnse recepten in het beruchte handschrift van artsen ontcijferen. 

In 1975 kwam er, met een leerstoel Farmacologie, aandacht voor de werking en toepassing van de producten. Die ontwikkeling wordt voortgezet in de nieuwe opleiding die nu begint. Voor de bereiding van geneesmiddelen is daarin minder plaats, want de apotheker van de toekomst doet dat bijna nooit meer zelf.

Succes

De oude opleiding werd wegbezuinigd tijdens de landelijke onderwijshervorming ‘Taakverdeling en Concentratie’. In plaats ervan kreeg W&N een opleiding tot onderzoeker: Bio-Farmaceutische Wetenschappen (BFW). Dat was een groot succes. In het derde jaar van de bacheloropleiding BFW kunnen studenten sinds vorig jaar kiezen voor de specialisatie Farmacie. Ook farmacie-bachelors van buiten Leiden zijn welkom bij de nieuwe master. Ieder jaar is er plek voor een selecte groep van 50 studenten. 

De Master Farmacie is een samenwerkingsverband tussen het LACDR (faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen) en het LUMC, en ook dat is uniek voor Leiden. Afgestudeerden zijn basisapotheker en kunnen zich daarna specialiseren tot openbaar apotheker of ziekenhuisapotheker.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.