LUMC stimuleert hartinfarctpatiënten tot een beter eetpatroon

19 september 2016• PERSBERICHT

Het LUMC gaat patiënten die behandeld zijn voor een hartinfarct helpen bij het verbeteren van hun eetpatroon. De afdeling Hartziekten start met een tijdelijk onderzoek waarbij een selecte groep vooraf gekozen patiënten na de behandeling drie weken lang vrijwillig gebruik kan maken van de Allerhande Box van Albert Heijn. Met dit initiatief stimuleren het LUMC en Albert Heijn dat patiënten zelf koken en gevarieerder eten. Hiermee krijgen patiënten een beter eetpatroon om zo de kans op herhaling of verergering van hart- en vaatziekten te verlagen.

Patiënten kunnen veel doen om hun eigen gezondheid te verbeteren. Bijvoorbeeld gezonder en gevarieerder eten. De ervaring leert echter dat het toepassen van een gezondere levensstijl niet altijd eenvoudig is. Het zoeken naar recepten, boodschappen doen en het koken zelf kan (te) veel tijd in beslag nemen. Dit zou de reden kunnen zijn dat sommige patiënten moeite hebben met het volgen van een gezonder eetpatroon. Door hen een maaltijdbox aan te bieden, wordt geprobeerd het veranderen van het eetpatroon voor die groep patiënten gemakkelijker te maken.

Helpende hand voor patiënten

Om patiënten te helpen bij het veranderen van het eetpatroon heeft het LUMC enkele aanbieders van maaltijdbox-concepten benaderd. Albert Heijn reageerde enthousiast op het initiatief en werkte mee aan de uitwerking en uitvoering. 

De samenwerking tussen het LUMC en Albert Heijn sluit aan bij het toenemende belang van de zogenaamde Value Based Healthcare (VBHC). Het doel is de waarde voor de patiënt te vergroten en tegelijkertijd de zorgkosten te verlagen. Door te koken met een maaltijdbox kan de patiënt leren welke stappen hij/zij zelf kan zetten om zijn levensstijl te verbeteren, en zo de kans op hart-en vaatziekten te verlagen. 

De Allerhande Box

De Allerhande Box is een maaltijdbox van Albert Heijn met ingrediënten en recepten voor drie verse maaltijden. De box bevat verse ingrediënten en heeft iedere week andere recepten, variërend van vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten. De gerechten kunnen binnen 30 minuten klaargemaakt worden. Daarnaast krijgen patiënten praktische tips op het gebied van voeding van het Allerhande Foodteam die zij direct in het dagelijkse leven kunnen toepassen. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.