LUMC ontvangt Wiyadharma Fellowship voor onderzoek naar kunstnier

30 september 2016• PERSBERICHT

Onderzoeker Cathelijne van den Berg ontving op 30 september het Wiyadharma Fellowship, voor haar onderzoek naar de gekweekte kunstnier. Het nieuwe fellowship is in het leven geroepen door de heer Hans van der Valk, die €100.000 doneert aan de Bontius Stichting van het LUMC. Hij eert met het fellowship zijn vrouw Lingling Wiyadharma, die twee jaar geleden overleed aan de gevolgen van nierfalen.

v.l.n.r. de heer Van der Valk, Cathelijne van den Berg, Ton RabelinkHet LUMC zoekt onder leiding van prof. Ton Rabelink al enige jaren naar een biotechnologische oplossing voor patiënten met nierfalen. Het onderzoeksteam werkt aan een kunstnier, die gekweekt wordt met behulp van lichaamseigen stamcellen. Er is al veel onderzoek gedaan. Dit wijst erop dat een ‘op maat gemaakte’ nier voor patiënten in de – verre - toekomst mogelijk moet zijn. Cathelijne van den Berg kan met dit fellowship een nieuwe stap zetten in het onderzoeksproces.

Veel impact

Hans van der Valk stelde het fellowship in naar aanleiding van het overlijden van zijn vrouw, twee jaar geleden. Lingling Wiyadharma leed aan een auto-immuunziekte die haar nieren aantastte. In 1984 kwam zij onder behandeling in het Academisch Ziekenhuis Leiden (nu LUMC). Van der Valk: “Na een niertransplantatie heeft zij nog vele gelukkige jaren gekend. Maar het leven van een getransplanteerde nier is eindig en daarmee kwam ook een voortijdig einde aan het leven van mijn vrouw. Nierpatiënt zijn heeft veel impact. Ik heb decennia lang het ziekteverloop van mijn vrouw meebeleefd en de beperkingen en ernstige complicaties die daarmee samenhangen. Dit heeft mij ertoe gebracht het biotechnologisch onderzoek van professor Rabelink en zijn team te ondersteunen dat de ontwikkeling van een werkende kunstnier tot doel heeft.”

Bouwstenen

De bouwstenen voor de gekweekte kunstnier zijn er inmiddels, geeft Rabelink aan. “We weten hoe je van een stamcel een stukje nierweefsel kunt maken. Maar we weten nog niet hoe we die bouwstenen moeten samenvoegen tot een werkende nier. We zijn heel blij dat het Wiyadharma Fellowship ons onderzoek verder ondersteunt. Niet alleen omdat er nog veel geld nodig is, maar ook omdat dit fellowship een jonge top-onderzoeker aan ons ziekenhuis bindt. Jong talent willen we graag behouden!”


Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.