Snelle test voor lepra-diagnostiek binnen handbereik

14 oktober 2016• PERSBERICHT

Kunnen we straks een diagnose voor lepra stellen met slechts een druppeltje bloed van een vingerprik? Prof. Annemieke Geluk en dr. Paul Corstjens waren afgelopen zomer in het Braziliaanse Amazonegebied, waar ze de door hen ontwikkelde methode hebben getest. De resultaten zijn veelbelovend.

Geluk en Corstjens vullen elkaar mooi aan. Zij is immunoloog en werkzaam op de afdeling Infectieziekten, hij werkt als wetenschapper op de afdeling Moleculaire Celbiologie en ontwikkelt gebruikersvriendelijke diagnostische testen met een nieuw ultra-gevoelig label. Samen hebben ze de afgelopen jaren hun lepratest steeds verder verfijnd. Corstjens: “Het was continu zoeken om dat ene herkenbare molecuul te kunnen identificeren. Dat lijkt nu met deze test gelukt.” 

De huidige test kan infectie met de bacterie die lepra veroorzaakt aantonen. Daardoor draagt de test bij aan opsporing van lepra in een vroeg stadium, wanneer de ziekte nog goed te behandelen is. Uniek is dat deze test tegelijkertijd twee verschillende typen markers (risicofactoren) detecteert, die samen het risico op lepra bepalen. Voor komend jaar zijn vervolgstudies gepland voor o.a. China en Nepal. 

Bij mensen thuis

“Dat we alleen nog maar een vingerprik nodig hebben, maakt het gebruik stukken eenvoudiger. Dat is vooral in ontwikkelingslanden een groot voordeel”, aldus Annemieke Geluk. “Het is essentieel om de test bij mensen thuis uit te voeren omdat het juist voor mensen met een hoog risico op lepra moeilijk is om naar een kliniek te komen. Met deze test hoeven ze deur niet uit en kan de arts in één bezoek het hele gezin screenen en indien nodig meteen behandelen.’’

Geluk geeft aan dat deze diagnostische test verder goed van pas komt, omdat er ook andere tropische huidziekten voorkomen die in eerste instantie op lepra lijken. “Het gebruik van deze test maakt tijdige behandeling met antibiotica mogelijk. En dat voorkomt niet alleen levenslange schade aan de zenuwen en de daarmee samenhangende handicaps, maar dringt ook de infectiehaarden terug.”

Viva400 Award

Mede door het ontwikkelen van deze vernieuwende veldtest is prof. Geluk nu genomineerd voor de Viva400 Award in de categorie Knappe Koppen. Voor deze award worden jaarlijks vrouwen genomineerd die opvallen in hun vakgebied vanwege hun succes, doorzettingsvermogen en uiteraard talent. 

 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.