Nieuwe hoogleraar wil kwaliteit van patiëntenonderzoek optimaliseren

26 mei 2016• PERSBERICHT

Hoe doe je op de beste manier onderzoek? Het antwoord op die vraag weet prof. Olaf Dekkers, die vanaf 1 mei is aangesteld als hoogleraar in de Interne Geneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij gaat zijn kennis inzetten om ervoor te zorgen dat onderzoek van artsen optimaal wordt uitgevoerd.

Ruis

Daar plukt de patiënt de vruchten van, stelt Dekkers. “Patiënten hebben er baat bij als een onderzoek goed in elkaar steekt. Als er zo weinig mogelijk ruis is.” Hij weet alles over het doen van degelijk onderzoek. Dekkers is namelijk bedreven in de methodologie. Dat is een studie die zich richt op welke wetenschappelijke methoden, procedures en werkwijzen nodig zijn om zo efficiënt mogelijk kennis te verwerven en de wetenschap een stap vooruit te helpen. 

Opties

“Stel: een arts wil onderzoek doen naar diabetes”, legt hij uit. “Dat kan op verschillende manieren, met een andere opzet, uitvoering en analyse. Al die opties zijn niet altijd even goed. Juist voor dat soort valkuilen wil ik een arts behoeden. Het is mijn taak om het onderzoek van hem of haar zo optimaal mogelijk te laten plaatsvinden.” Dekkers gaat met medici om de tafel om na te denken over de best mogelijke opzet en uitvoering van hun onderzoek. Ook is hij van plan om trainingen en onderwijs te geven aan artsen, zodat hij ze onderzoekkennis kan bijbrengen.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.