Nationale Huidkankerdag: ontdek in het LUMC wat de zon met uw huid doet

18 mei 2016• PERSBERICHT

Zaterdag 21 mei is de Nationale Huidkankerdag en ook de afdeling Huidziekten van het LUMC doet dit jaar weer mee. Bent u benieuwd wat de zon met uw huid doet? Kom dan langs en laat uw huid bekijken door de speciale UV-camera. Hiermee kunnen we de zonneschade in uw gezicht precies zichtbaar maken.

Rechts het beeld gemaakt door de UV-camera.Naast de zonneschade, maakt de UV-camera ook het effect van zonnebrandcrème zichtbaar. De UV-camera is gesponsord door Roche en staat alleen tijdens de Nationale Huidkankerdag in het LUMC. Hebt u zich van tevoren ingeschreven voor de huidcheck? Dan kunt u uw huid laten controleren op eventuele verdachte plekjes door een van onze dermatologen. Naast een huidcheck krijgt u ook informatie over hoe u uw huid het beste kunt beschermen én zelf kunt controleren.

Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De verwachting is dat 1 op de 5 Nederlanders ooit een vorm van huidkanker krijgt. Risicogroepen zijn onder andere mensen met een licht huidtype, mensen die voor hun hobby of werk veel in de zon komen of mensen die medicatie gebruiken die het immuunsysteem remmen. Ook de toename van het aantal ouderen, het gebruik van zonnebanken en de toegenomen blootstelling aan de zon bij zon- of wintersportvakanties levert een bijdrage aan de huidkankerepidemie.

Nationale Huidkankerdag

Tijdens de Nationale Huidkankerdag stimuleren specialisten uit het hele land mensen nog eens extra om regelmatig hun huid te controleren (zelfcontrole), om zo huidkanker in een vroeg stadium te herkennen. Vroegtijdige herkenning geeft namelijk de grootste kans op genezing. Daarnaast zijn bewustwording en preventie belangrijke doelstellingen, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting over veilig zonnen. De Nationale Huidkankerdag wordt georganiseerd door onder andere dermatologen, huidtherapeuten, het Huidfonds, de Stichting Melanoom en Huidpatiënten Nederland.

U kunt op 21 mei van 10.00 uur tot 13.00 uur terecht op de polikliniek Huidziekten B1Q (routenummer 17) in het hoofdgebouw van het LUMC. De huidcheck is alleen mogelijk als u bent ingeschreven via www.huidkankerdag.nl. Voor het bekijken van uw zonneschade en het effect van zonnebrandcrème met de UV-camera kunt u gewoon binnenlopen.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.