Wat doet het LUMC allemaal bij een beroerte?

10 mei 2016• NIEUWSBERICHT

Dinsdag 10 mei is de Europese Dag van de Beroerte.  In heel Europa wordt deze dag aandacht gevraagd voor de gevolgen die patiënten ondervinden na een beroerte. Bent u benieuwd wat we in het LUMC allemaal doen bij een beroerte? Bezoek dan onze nieuwe pagina over herseninfarcten en kom dinsdag naar de speciale informatiemarkt in het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp.

Wat is een beroerte?

Afsluiting van een hersenbloedvatOnder een beroerte verstaan we zowel een hersenbloeding als een herseninfarct. Bij de meeste mensen die getroffen worden, is er sprake van een herseninfarct: een afsluiting van een hersenbloedvat.  Op onze website leest u precies wat er gebeurt bij een herseninfarct en we leggen stap voor stap uit wat we doen als iemand bij ons binnenkomt met een herseninfarct. Zo maken we in het LUMC bijvoorbeeld gebruik van een speciale CT-scanner, waarmee we precies kunnen zien welke delen van de hersenen te weinig bloed krijgen.

Onderzoek naar beroertes

Hoe sneller een behandeling bij een beroerte start, hoe groter de kans dat we permanente schade zoveel mogelijk kunnen beperken. Toch leidt een beroerte bijna altijd wel tot een vorm van blijvend letsel. Daarom doen we voortdurend onderzoek naar nog betere diagnose- en behandelmethoden. Zo ontdekten we onlangs dat de gegevens van de speciale CT-scanner veel inzicht geven over het herstel na een herseninfarct. We hopen dat we daardoor in de toekomst gerichtere voorspellingen kunnen doen over de mate van herstel, zodat patiënten beter weten waar ze aan toe zijn. 

Informatieve middag: alles over een beroerte

Dinsdag 10 mei vindt van 13.00 tot 16.30 uur een informatieve middag plaats in het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. Bezoek de informatiemarkt of woon een van de lezingen en bijeenkomsten bij. Laat u bijvoorbeeld door de verpleegkundigen van het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis informeren over de acute fase van een beroerte: hoe herken je een beroerte, wat zijn de verschijnselen, wat wordt er gedaan bij opname in het ziekenhuis en wat zijn de behandelmogelijkheden? Of laat uw eigen bloeddruk en bloedsuiker bepalen. Bekijk het volledige programma (PDF).

De informatiemiddag wordt georganiseerd door het netwerk CVA Zuid-Holland Noord, onderdeel van Transmuralis. Hierin werken een groot aantal zorgorganisaties uit de regio samen. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.