LUMC kennispartner van innovatieve chirurgen-website Incision

11 maart 2016• PERSBERICHT

Voor chirurgen is het essentieel dat zij hun vaardigheden en kennis op peil houden. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is kennispartner van Incision; een jong bedrijf dat chirurgen traint met innovatieve e-learningmodules. Onlangs werd bekend dat het zij 2,94 miljoen euro subsidie ontvangen uit het innovatiefonds Horizon 2020 van de Europese Commissie.

Marco de Ruiter is hoogleraar klinische en experimentele anatomie bij het LUMC. Hij verzorgt academisch en post-academisch onderwijs, onder meer aan chirurgen. Hij geeft Incision advies over klinisch-anatomische aspecten. De Ruiter: “De menselijke anatomie is enorm complex. Met ons post-academisch onderwijs spijkeren we chirurgen onder andere bij over de locatie van anatomische structuren, zoals zenuwen en bloedvaten. Zo voorkomen we additionele schade bij operaties.” Chirurgen beschikken over gedetailleerde protocollen en literatuur, maar oriëntatie in drie dimensies blijft een uitdaging, zegt de hoogleraar.

Beter beeld van operatiegebied

De e-learningmodules van Incision bieden uitkomst. “Ze combineren up-to-date anatomische kennis met 3D-beelden van operaties”, zegt De Ruiter. Hij vertelt dat de beelden deels bij het LUMC worden gemaakt, met medewerking van de beste chirurgen. De operaties vinden plaats op lichamen die werden gedoneerd aan onderwijs en wetenschap. De resulterende video’s worden bekeken met 3D-brillen. De Ruiter: “Omdat de kijker diepte ziet, kan hij zich een beter beeld vormen van het operatiegebied dan tot nu toe mogelijk was.” 

Lesmateriaal overal toegankelijk

“De techniek is klaar voor dit type onderwijs”, zegt De Ruiter. “3D-schermen zijn overal verkrijgbaar. Zelfs een smartphone is geschikt. Het lesmateriaal is waar ook ter wereld via internet toegankelijk op alle platformen.” Met de Europese subsidie van bijna drie miljoen euro kunnen de e-learningmodules verder worden ontwikkeld. “Er staan nu enkele tientallen operaties op de website. Mede dankzij het geld van Horizon 2020 worden dat er driehonderd”, aldus De Ruiter. Met behulp van deze subsidie wordt de kwaliteit van het digitale lesmateriaal verhoogd en alles is het straks ook offline beschikbaar.

Blended learning in onderwijs

De Ruiter denkt dat de combinatie van online onderwijs en praktijkonderwijs, ook wel 'blended learning' genoemd, een grote toekomst tegemoet gaat. De 3D-films worden ingezet in het onderwijs van het LUMC, waar het aansluit op het verdiepende contactonderwijs. De Ruiter: “We willen blended learning verder uitrollen om ons onderwijs op een hoger niveau te brengen. Het omarmen en ontwikkelen van nieuwe technologieën past bij de ambitie van het LUMC om een centrum van medische vernieuwing te zijn dat de patiëntenzorg verbetert.”

Meer informatie over Incision.

Dit project heeft een Horizon 2020 subsidie voor onderzoek en innovatie ontvangen van de Europese Unie.


Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.