LUMC-hoogleraren stamcelonderzoek houden oraties bij Universiteit Twente

9 maart 2016• NIEUWSBERICHT

Op 10 maart spreken hoogleraren prof. Christine Mummery en prof. Robert Passier hun oraties uit aan de Universiteit Twente. Voorafgaand vindt het eerste International Organ-on-Chip Symposium plaats. Mummery en Passier zijn beiden werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum en sinds kort ook bij de Universiteit Twente. Zij hopen door onderzoek aan organen-op-een-chip de patiëntenzorg te verbeteren.


Ondanks de ontwikkeling van verbeterde behandelmethoden voor hart- en vaatziekten is het genezen ervan doorgaans lastig. Organen-op-een-chip, gemaakt van patiënteigen materiaal, kunnen een uitkomst zijn. Bij een orgaan-op-een-chip worden de structuur en de opbouw van een orgaan op kleine schaal zo nauwkeurig mogelijk nagebootst. De chip waarop het orgaan geplaatst wordt voorziet – met behulp van microkanaaltjes – de cellen van bloed, voedingsstoffen en eventueel medicijnen. Ze stellen onderzoekers bovendien in staat om nauwkeurige metingen aan het orgaan te doen.

Nieuwe vakgroep Applied Stem Cell Technologies

Mummery en Passier gelden internationaal als autoriteiten op het gebied van stamcelonderzoek. Hun oraties zijn getiteld respectievelijk ‘Waar het hart vol van is’ en ‘Humane stamcellen in vasculair onderzoek: go with the flow’. Prof. Christine Mummery is hoogleraar Ontwikkelingsbiologie en hoofd van de afdeling Anatomie en Embryologie aan het LUMC. Sinds 1 september 2015 heeft ze daarnaast een 0,2 fte aanstelling als hoogleraar Vascular microfluidics technology in de nieuwe vakgroep Applied Stem Cell Technologies aan de Universiteit Twente. Prof. Robert Passier is sinds 1 september 2015 hoogleraar Applied Stem Cell Technologies en hoofd van de gelijknamige vakgroep aan de Universiteit Twente (0,8 fte). Daarnaast blijft Passier verbonden als hoogleraar aan de vakgroep Anatomie en Embryologie van het LUMC. 

Samenwerking 

De ontwikkeling van organen-op-een-chip vraagt om intensieve samenwerking tussen wetenschappers van verschillende vakgebieden en de industrie. Tijdens het Organ-on-Chip Symposium kwamen internationale wetenschappers en ingenieurs op dit vakgebied samen op de campus van de Universiteit Twente om de laatste kennis te delen. Het symposium is georganiseerd door het vorig jaar opgerichte Institute for Human Organ and Disease Model Technologies waarvan Mummery voorzitter is.

Zie het persbericht van de Universiteit Twente

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.