LUMC werkt hard om ziekte van Huntington de wereld uit te helpen

7 juni 2016• PERSBERICHT

Om de ziekte van Huntington uit de taboesfeer te halen en bekend te maken bij het grote publiek, is onlangs de landelijke campagne Doodgezwegen.nl van start gegaan. Doel is niet alleen het vergroten van de naamsbekendheid, maar ook het ondersteunen van onderzoek naar een geneesmiddel naar de dodelijke ziekte. Zo werkt de onderzoeksgroep van LUMC-onderzoeker Willeke van Roon-Mom hard aan een middel om Huntington de wereld uit te helpen.

In Nederland lijden naar schatting een kleine 10.000 personen aan de ziekte van Huntington. Een erfelijke en ongeneeslijke ziekte waarvan de symptomen lijken op een combinatie van Alzheimer, Parkinson en ALS. De symptomen starten meestal rond de leeftijd van 40, waarna een slopend en vaak mensonterend ziekteproces van 15 tot 20 jaar volgt. Als landelijk erkend expertisecentrum voor Huntington helpen we in het LUMC mensen uit heel het land zo goed mogelijk met specialistische zorg, maar we kunnen de ziekte nog niet genezen.

Onderzoek naar de ziekte van Huntington

Om de zoektocht naar een geneesmiddel voor Huntington in een stroomversnelling te brengen, probeert het Campagneteam Huntington via Doodgezwegen.nl geld bij elkaar te krijgen voor 3 veelbelovende onderzoeksrichtingen. Eén daarvan is het onderzoek dat LUMC-onderzoeker Willeke van Roon-Mom en haar team doet naar het stoppen van de aanmaak van het schadelijke huntingtine eiwit. 

‘Het gewone huntingtine eiwit heeft een heleboel belangrijke functies in de hersencellen’, vertelt Van Roon-Mom. ‘Het schadelijke huntingtine schopt een heleboel van deze belangrijke functies door de war. En niet alleen dat, het zorgt er ook voor dat hele andere eiwitten ook hun eigen functies binnen de hersencellen niet meer kunnen doen.’ De onderzoeksgroep van Van Roon-Mom heeft zich gespecialiseerd in zogeheten antisense oligonucleotide therapieën, die uiteindelijk moeten voorkomen dat het schadelijke huntingtine eiwit wordt gemaakt of er in ieder geval toe leiden dat het eiwit minder schade kan toebrengen.

Doodgezwegen.nl

Het Campagneteam Huntington hoopt een bedrag van 4 miljoen euro bij elkaar te krijgen om de veelbelovende onderzoeken van het LUMC en andere universitaire medische centra (UMC’s) te steunen. Als dit lukt, is er goede hoop dat er binnen 10 jaar een geneesmiddel is gevonden. Wilt u ook bijdragen? Ga dan naar Doodgezwegen.nl

Lees de unieke, persoonlijke verhalen van Huntingtonpatiënten, gen- en risicodragers en hun familieleden en help mee een einde te maken aan de ziekte van Huntington. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.