Buikvet mogelijk schadelijker voor vrouwen

2 juni 2016• PERSBERICHT

Veel buikvet is ongezond: het verhoogt de kans op type 2 diabetes en hart- en vaatziekten. Onderzoeker Karin Gast wilde begrijpen hoe de verschillende vormen van buikvet verband houden met het ontstaan van diabetes en hart- en vaatziekten. Ze ontdekte een opmerkelijk verschil tussen mannen en vrouwen. Gast promoveerde op 1 juni op haar onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Tussen 2008 en 2012 deden meer dan 5000 mensen met overgewicht mee aan de Leidse NEO-studie (Nederlandse Epidemiologie van Obesitas). “Hun middelomtrek werd gemeten en veel van hen ondergingen ook een MRI-scan”, vertelt Karin Gast. De middelomtrek geeft een indruk van het totaal aan buikvet, maar als je precies wilt weten hoeveel vet er rond de organen zit en hoeveel er onder de huid ligt, dan heb je een MRI-scanner nodig. “Wij onderzochten hoe de verschillende vormen van buikvet samenhangen met ongevoeligheid voor insuline – een risicofactor voor diabetes – en aderverkalking, een voorloper van hart- en vaatziekten.” 

Invloed van hormonen

Zoals verwacht bleek meer buikvet rond de organen inderdaad samen te gaan met ongevoeligheid voor insuline en met aderverkalking. “Maar in tegenstelling tot wat eerder gedacht werd, bleek het bij mannen niet zozeer uit te maken of het vet onder de huid of rond de organen was opgeslagen. Juist bij vrouwen lijkt buikvet rond de organen een extra hoog gezondheidsrisico te geven”, zegt Gast.  Hoe dat komt, is nog onduidelijk. “Mogelijk heeft het te maken met geslachtshormonen”, oppert Gast. “Na de overgang maken vrouwen minder oestrogenen aan, en dat verandert ook de vetverdeling. Misschien zorgen hormonen zowel voor meer buikvet rond de organen, als voor een hogere kans op diabetes. Maar er zijn ook andere verklaringen denkbaar.” Toekomstig onderzoek moet meer licht werpen op de oorzaken en gevolgen van buikvet bij vrouwen.

Voorstadium van diabetes

Een ander deel van Gasts onderzoek ging over het verband tussen diabetes en hart- en vaatziekten. Mensen met type 2 diabetes hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of beroerte. “Maar geldt dat ook voor mensen die nog geen diabetes hebben maar wel al een hogere bloedsuikerspiegel en een verminderde gevoeligheid voor insuline?”, vroeg Gast zich af. Deze mensen hadden inderdaad meer last van aderverkalking. Dat wijst op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. “Maar uit onze berekeningen bleek dat de hoeveelheid buikvet zowel sterk samenhangt met de ongevoeligheid voor insuline en een hoger bloedsuikergehalte, als met aderverkalking. Dat lijkt erop te wijzen dat het buikvet de echte boosdoener is.”

Middelomtrek meten

Gast, die nu in opleiding is tot arts-microbioloog, zou willen dat artsen meer alert zijn op buikvet. “In de gemiddelde huisartsenpraktijk lopen veel mensen met een dikke buik rond. Het is niet haalbaar om van al die mensen een MRI-scan te laten maken, maar de middelomtrek is zo gemeten. Waarschijnlijk biedt de middelomtrek in combinatie met bepaalde bloedwaarden wel een indicatie van wie een verhoogd risico loopt. Deze mensen kunnen baat hebben bij een gezondere leefstijl en gewichtsverlies.”

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.