Acht jonge LUMC-onderzoekers krijgen Veni-beurs

15 juli 2016• PERSBERICHT

Acht getalenteerde LUMC-onderzoekers hebben van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek de prestigieuze Veni-beurs gekregen. Niet eerder kregen zoveel jonge wetenschappers in het LUMC deze beurs toegekend. Met een subsidie van maximaal 250.000 euro kunnen zij vernieuwend onderzoek doen naar onder meer darmkanker en reuma.

De volgende onderzoekers krijgen de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun vernieuwende ideeën verder te ontwikkelen:

Joost Schimmel (Humane Genetica) krijgt de subsidie voor zijn onderzoek naar de rol van het eiwit Polymerase Theta bij het ontstaan van kanker. Hij gaat bestuderen of het mogelijk is om remming van dit eiwit te gebruiken in de behandeling van kanker.

David Falck (Centre for Proteomics and Metabolomics) gaat de Veni inzetten voor zijn onderzoek naar artritis. Hij hoopt door nieuwe inzichten op het niveau van moleculen de diagnose en behandeling van artritis te verbeteren.

Met haar Veni gaat Laila Ritsma (Molecular Cell Biology) onderzoeken hoe zij een medicijn tegen uitgezaaide huidkanker kan verbeteren.

Diane van der Woude (Reumatologie) gebruikt de Veni om nog meer te weten te komen over het verband tussen reuma en hart- en vaatziekten door specifieke stoffen in het bloed van reumapatiënten nader te onderzoeken.

Een nieuwe immuuntherapie voor darmkanker is het doel van het onderzoek van Noel de Miranda (Pathologie). Hij gaat een nieuwe immuuncel uitgebreid in kaart brengen.

Hans Ulrich Scherer (Reumatologie) wil achterhalen wat er mis gaat met de afweercellen bij het ontstaan van auto-immuunziekten. Hij onderzoekt of het mogelijk is ontspoorde afweercellen veilig te verwijderen.

Met zijn Veni onderzoekt Elmar Tobi (Moleculaire epidemiologie) of zwangerschapsdiabetes de stofwisseling van een kind al in het eerste trimester beïnvloedt. Als dat het geval is, wil hij uitzoeken of de huidige behandeling van zwangerschapsdiabetes afdoende is. Tobi gaat zijn onderzoek uitvoeren bij Wageningen Universiteit en blijft verbonden (nul-aanstelling) aan het LUMC.

Yanan Wang (Endocrinologie) gaat met haar Veni het effect van bruin vet op vaatwanden onderzoeken. Bruin vet blijkt een nieuw aangrijpingspunt in de strijd tegen cardiometabole ziekten.

Veni biedt pas gepromoveerde onderzoekers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun ideeën verder te ontwikkelen. In totaal kent NWO dit jaar 158 Veni-beurzen toe. 

Meer informatie over de subsidie en prijswinnaars kunt u vinden op de site van NWO.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.