Wijziging transplantatieprogramma LUMC – laatste update dinsdag 19 januari, 11.30 uur

15 januari 2016• NIEUWSBERICHT

We houden u graag op de hoogte over ons transplantatieprogramma. Hieronder vindt u de laatste updates. 

We houden u graag op de hoogte over ons transplantatieprogramma. Hieronder vindt u de laatste updates.

Laatste update, dinsdag 19 januari, 11.30 uur

LUMC herstelt volledige transplantatieprogramma


Vanaf maandagmiddag 18 januari is de eerdere tijdelijke beperking van het transplantatieprogramma in het LUMC opgeheven. Dit betekent dat alle lever-, nier- en pancreastransplantaties weer worden uitgevoerd in het LUMC. Patiënten die op korte termijn voor een transplantatie in aanmerking zouden komen, zijn persoonlijk geïnformeerd, evenals de betrokken patiëntenverenigingen en de Nederlandse Transplantatie Stichting. Ook de IGZ is uiteraard op de hoogte gesteld. De Raad van Bestuur van het LUMC betreurt het ten zeerste dat patiënten - en donoren - afgelopen maand mogelijk in onzekerheid zijn gebracht over hun transplantatie, maar is verheugd dat aan deze periode van mogelijke onzekerheid nu een einde komt.

Het transplantatieprogramma in het LUMC was sinds half december beperkt. Gedurende deze periode heeft één LUMC-patiënt een transplantatie ondergaan in het Erasmus MC in Rotterdam.  De beperking in het programma was ingesteld door de Raad van Bestuur om de ruimte te bieden die nodig is om tot een oplossing te komen voor een conflict tussen de transplantatiechirurgen. In dat proces zijn nu goede stappen gezet. Mede door een herschikking van taken is er de noodzakelijke capaciteit gecreëerd bij de transplantatiechirurgen. Ook is een ervaren kwartiermaker (interim hoofd) aangesteld, die het multidisciplinaire team begeleidt in het gezamenlijk doorontwikkelen van de transplantatiegeneeskunde in het LUMC. 

De transplantatiegeneeskunde in het LUMC heeft een lange historie met uitstekende uitkomsten voor de patiënt. De Raad van Bestuur heeft er vertrouwen in dat het LUMC haar innoverende rol in de transplantatiegeneeskunde kan continueren.


Laatste update, vrijdag 15 januari, 16.15 uur

Naar aanleiding van het persbericht ‘Transplantatieprogramma LUMC tijdelijk beperkt’ van 14 januari krijgen we vragen van patiënten over alle vormen van chirurgie. Daarom willen we hier graag benadrukken dat de beperking van het chirurgieprogramma alleen betrekking heeft op de complexe transplantatiechirurgie. 

Recent is één transplantatiepatiënt van het LUMC in Rotterdam geopereerd. Mogelijk neemt Rotterdam nog twee complexe transplantaties over. De betrokken patiënten en hun familie zijn hiervan als eersten op de hoogte gesteld. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.