Transplantatieprogramma LUMC tijdelijk beperkt

14 januari 2016• PERSBERICHT

De Raad van Bestuur van het LUMC heeft vanaf medio december 2015 het transplantatieprogramma tijdelijk beperkt om het hoogste niveau van kwaliteit en veiligheid van patiënten te kunnen behouden. Een conflict tussen artsen van de afdeling transplantatiechirurgie over hun onderlinge werkwijze maakt dit noodzakelijk. De beperking van het transplantatieprogramma betekent dat lever- en complexe niertransplantaties bij patiënten van het LUMC tijdelijk in het Erasmus MC in Rotterdam worden uitgevoerd. De patiënten die dit betreft worden steeds als eerste op de hoogte gebracht. Vanzelfsprekend is de IGZ over het conflict en de genomen maatregelen geïnformeerd. De Raad van Bestuur betreurt de huidige situatie, maar stelt de patiëntveiligheid altijd op de eerste plaats.

De genomen maatregel is een gevolg van een intern onderzoek dat is ingesteld naar aanleiding van een intern signaal over processen en leiderschap binnen de transplantatiechirurgie. De aangeboden mediation leidde helaas niet tot een oplossing. Vanwege de lopende discussies zijn drie van de zeven transplantatiechirurgen op dit moment niet op de afdeling aanwezig. Transplantatiegeneeskunde in het LUMC heeft een lange historie met uitstekende uitkomsten voor patiënten. De afdeling staat nu voor de uitdaging om in de transplantatiechirurgie de processen en het leiderschap opnieuw vorm te geven.

Patiëntveiligheid

De Raad van Bestuur steunt de transplantatiechirurgie in haar streven naar de beste zorg en respecteert de daarbij behorende discussie, maar betreurt dat de mediation niet tot een oplossing heeft geleid. De ontstane situatie mag niet ten koste gaan van de kwaliteit en de patiëntveiligheid. Onze analyses geven op dit moment geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit van zorg. De situatie is voor de Raad van Bestuur echter aanleiding tot een aanvullende en externe evaluatie van de transplantatieprocedures.

Communicatie

Het LUMC betreurt ten zeerste dat een kleine groep, ernstig zieke patiënten, mogelijk elders geopereerd moet worden. De patiënten om wie het gaat zijn steeds door hun eigen behandelend LUMC-arts van de situatie op de hoogte gesteld. De samenwerking met de collega’s van het Erasmus MC in Rotterdam biedt de mogelijkheid om hen de best mogelijke zorg te leveren. 

Op basis van alle gesprekken constateert de Raad van Bestuur dat er inmiddels goede stappen gezet worden richting een oplossing die de hoogwaardige transplantatiezorg in het LUMC opnieuw waarborgt. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.