Nieuwe hoogleraar onderzoekt oogmelanomen

12 januari 2016• NIEUWSBERICHT

Dr. Martine Jager van de afdeling Oogheelkunde is per 1 januari aangesteld als hoogleraar Oogheelkunde in het LUMC, in het bijzonder op het gebied van het oogmelanoom. Dr. Jager doet veel onderzoek naar deze vorm van oogkanker.

Dr. Martine JagerMartine Jager is werkzaam als oogarts in het LUMC en deed in Leiden ook haar studie geneeskunde. Na haar promotieonderzoek bij de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie (olv. Prof. Dr. J.J. van Rood), heeft zij de opleiding oogheelkunde gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam. Aansluitend heeft ze een research en klinisch fellowship verricht aan de Universiteit van Miami, waarna ze bij terugkeer in Leiden een laboratorium heeft opgezet voor de bestudering van de immunologie van het oog. Ze heeft meer dan 200 artikelen in internationale wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd, voornamelijk over oogmelanomen.

Oogmelanoom

Het LUMC is het landelijk referentiecentrum voor oogmelanomen, ook wel uveamelanomen genoemd,  en is tevens een belangrijk centrum voor immunologisch en genetisch wetenschappelijk onderzoek naar deze tumorsoort. “Het is fantastisch om te zien hoe patiëntenzorg en onderzoek naar uveamelanoom elkaar versterken”, vertelt Jager. “Dit is waarom ik hier in het LUMC werk.” Haar onderzoeksgroep onderzoekt onder meer hoe immunotherapie of targeted therapie kan worden ingezet om uitzaaiingen bij oogmelanomen te behandelen. Recentelijk was ze nog betrokken bij de succesvolle aanvraag van een grote Horizon 2020 subsidie voor internationaal onderzoek op dit gebied.

Naast onderzoek naar immunotherapie als behandeling bij uitzaaiingen, houdt Martine Jager zich ook bezig met het ontwikkelen van niet-invasieve technieken om onderscheid te maken tussen oogmelanomen die wel en niet gaan uitzaaien. Daarnaast richt ze zich op de ontwikkeling van methoden om in een zo vroeg mogelijk stadium vast te kunnen stellen of een tumor goed- of kwaadaardig is.

Begeleiding van studenten

Martine Jager heeft meer dan 15 promoties begeleid en is mentor voor veel studenten die enige tijd in het buitenland willen werken, bijvoorbeeld aan Harvard,  of die in Leiden onderzoekservaring willen opdoen. Zelf is ze ook zeer actief in het buitenland en zoekt ze continu de samenwerking met internationale collega’s. Zo is ze als Adjunct Scientist verbonden aan het Schepens Eye Research Institute, onderdeel van Harvard Medical School, en als Visiting Faculty Professor aan het Peking University Health Science Center in China. Daarnaast is ze als enige Nederlandse oogarts lid van de European Academy of Ophthalmology en van de Academia Ophthalmologica Internationalis. Onlangs is ze bovendien gekozen tot President-elect van de International Society of Ocular Oncology.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.