Tien onderzoeksvoorstellen beloond met KWF-subsidie

19 januari 2016• NIEUWSBERICHT

Het KWF heeft 10 onderzoeksprojecten die het LUMC gaat starten of waar het aan deelneemt, gehonoreerd met mooie subsidies. De projecten krijgen in totaal € 4,4 miljoen euro om onderzoek te doen naar verschillende vormen van kanker. De Wetenschappelijke Raad van KWF heeft de onderzoeksvoorstellen beoordeeld.

Er zijn subsidies toegekend aan de volgende onderzoeksvoorstellen:

Alpe d’HuZes-Bas Mulder Award

Oncologisch chirurg in opleiding, dr. Denise Hilling, wil bewijs leveren dat het zogenaamde ‘Watch-and-Wait’-beleid bij endeldarmkanker een veilige behandeloptie is en vaker overwogen dient te worden. Het voordeel is dat patiënten de gevolgen van een zware ingreep (zoals een permanent stoma) bespaard blijven.

Daarnaast wil zij met nieuwe beeldvormende en moleculaire technieken zorgen voor een betere selectie van patiënten voor deze ‘Watch-and-Wait’-strategie, een betere beoordeling van een eventuele resttumor na de chemotherapie en bestraling en een betere identificatie van eventuele her-uitgroei van het rectumcarcinoom.

Dit onderzoeksvoorstel beloont KWF met een Bas Mulder Award ter waarde van €727.960.

Overige subsidies

Immunotherapie
Immunoloog dr. Mirjam Heemskerk (Hematologie) werkt aan het ontwerpen van een nieuw soort aangepaste afweercellen die zullen worden gebruikt voor immunotherapie bij kanker (€573.500).

Tumorspecifieke T-cellen
Dr. Ramon Arens (Immunohematologie en Bloedtransfusie) onderzoekt of een bestaande immunotherapie verbeterd kan worden. In dit project wordt onderzocht hoe de overleving en functie van tumorspecifieke T-cellen beter gemaakt kan worden (€573.500). Mede-aanvragers zijn prof. Ferry Ossendorp en prof. Frank Staal.

Colorectale tumoren
Dr. Alexander Vahrmeijer (Heelkunde), prof. Koos Burggraaf (Centre for Human Drug Research) en prof. Cornelis van de Velde (Heelkunde) doen onderzoek naar de verbetering van de huidige chirurgische procedures en uitkomsten voor patiënten met colorectale tumoren door gebruik te maken van een tumor-specifiek visualisatiesysteem (EpCAM-agent) (€571.200).

Resistentie kankertherapie
Prof. Sjoerd van der Burg (Medische Oncologie) doet onderzoek naar het neutraliseren van interleukine-6 gerelateerde resistentie tegen kankertherapie (€571.500). Aan dit onderzoek werken mee dr. Thorbald van Hall en dr. Ramon Arens.

Dunnedarmlymfomen
Prof. Frits Koning (Immunohematologie en Bloedtransfusie) doet onderzoek naar de signaleringsroutes in lymfoomcellen die dunnedarmlymfomen laten groeien, en kandidaat-geneesmiddelen die dit proces blokkeren (€570.300).

Borstkanker
Er vindt landelijk onderzoek plaats vanuit de Borstkanker Onderzoek Groep naar het afzien van behandeling met radiotherapie bij oudere patiënten met ‘low risk’ borstkanker. Namens de werkgroep is dr. Gerrit-Jan Liefers (Heelkunde) penvoerder voor deze subsidieaanvraag (€411.600).

Wekedelentumoren
Dr. Michiel van de Sande (Orthopedie) wil een instrument ontwikkelen dat patiënten en behandelaars ondersteunt bij de besluitvorming over de behandeling bij wekedelentumor in een arm of been (€298.974). Aan het onderzoek werkt mee dr. Marta Fiocco.

Colorectale chirurgie
Dr. Perla Marang - van de Mheen (Heelkunde) gaat onderzoek doen naar de variatie in sterfte na colorectale chirurgie afhankelijk van dag van de week (weekendeffect) (€73.494).

Pancreascarcinoom
Dr. Bert Bonsing (Heelkunde) gaat de multidisciplinaire zorg voor patiënten met een pancreascarcinoom inventariseren, en gedeelde besluitvorming en kwaliteit van leven in het bijzonder (€53.145).

KWF Kankerbestrijding heeft in totaal 42,9 miljoen euro toegekend aan honderd nieuwe oncologische onderzoeks- en beleidsprojecten van twintig instituten waaronder het LUMC. De projecten moeten binnen een jaar starten en duren gemiddeld vier jaar.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.