Ruim 160 donoren melden zich bij ‘poepbank’

19 februari 2016• NIEUWSBERICHT

Ruim 160 mensen hebben zich aangemeld om hun poep te doneren bij de fecesbank, die onlangs zijn deuren opende in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De aanmeldingen blijven binnendruppelen, maar voorlopig zijn er genoeg donoren, aldus arts-microbioloog Liz Terveer.

Zij is coördinator van de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB), waar patiënten met bepaalde darmaandoeningen – zoals de darminfectie Clostridium difficile – worden behandeld met de gezonde ontlasting van donoren. Dat gebeurt in Nederland momenteel een paar keer per maand. 

Terveer is blij met het hoge aantal aanmeldingen, ook al blijkt dat ongeveer 95 procent van de donoren niet geschikt is.  “Vorige week kregen we veel mails binnen, toen het nieuws over de fecesbank naar buitenkwam. De aanmeldingen stroomden binnen. Via sommige kanalen, zoals het journaal, kreeg men te weinig informatie over de donoreisen.’’ En dat zijn flink wat eisen. Donoren moeten onder meer jonger zijn dan 50 jaar, over een goede gezondheid beschikken, in de buurt van Leiden wonen en een regelmatige stoelgang hebben. 

Toch heeft Terveer inmiddels voldoende donoraanmeldingen binnen om voor de komende zes maanden een voorraad aan te leggen. Waarschijnlijk neemt de vraag daarna toe, vermoedt ze. De gezonde ontlasting kan in de toekomst wellicht worden ingezet bij andere aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en chronische ontsteking van de dikke darm (colitis ulcerosa). Daar moet eerst wetenschappelijk onderzoek naar worden gedaan.

De NDFB is het resultaat van samenwerking met het AMC, VUMC, MCH-Bronovo, het Havenziekenhuis en onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en wordt ondersteund met een subsidie van wetenschapsfinancier ZonMw. Alle informatie over de NDFB – inclusief alle donoreisen - is te vinden op www.ndfb.nl. Daar kunnen ook toekomstige donoren zich aanmelden. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.