Nieuwe hoogleraar onderzoekt werking van stresshormonen

11 februari 2016• NIEUWSBERICHT

Prof. Onno Meijer is per 1 februari aangesteld als hoogleraar in de interne geneeskunde in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij richt zich in het bijzonder op de moleculaire neuro-endocrinologie van corticosteroïden.

Prof. Onno MeijerMeijer bestudeert hoe het hormoon cortisol ons ondersteunt bij aanpassing aan stress, maar bij overmatige blootstelling een risicofactor is voor onder andere stofwisselingsziektes en psychiatrische aandoeningen. Doel van zijn onderzoek is het ontwikkelen van geneesmiddelen die onderscheid maken tussen goede en slechte eigenschappen van cortisol. Zijn onderzoek maakt deel uit van het Centrum Endocriene Tumoren Leiden (CETL).

Meijer studeerde Biomedische wetenschappen in Utrecht en promoveerde in Leiden bij prof. Ron de Kloet. Hij deed post-docs in San Francisco (UCSF) en Leiden (Biofarmaceutische wetenschappen). Sinds 4 jaar werkt hij bij de Interne Geneeskunde/Endocrinologie in het LUMC. Meijer ontving subsidies voor zijn onderzoek naar de werking van stresshormonen van onder andere Zon-Mw (Vidi) en NWO, en won de Galenus Researchprijs en de Nederlandse Farmacologieprijs.

Naast zijn werk als onderzoeker is Meijer sterk betrokken bij onderwijs. Hij is onderwijsdirecteur van de bachelor Geneeskunde en als docent actief in zowel Geneeskunde als Biomedische wetenschappen. Voor zijn onderwijs bij het vak Hormonen en Hersenen ontving hij de LUMC Prof. dr. G.J. Tammelingprijs.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.