Homunculus Loxodontus nu te zien in LUMC

13 december 2016• PERSBERICHT

Het beeld Homunculus Loxodontus van Margriet van Breevoort (1990) is aangekocht door het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (LUMC). Het beeld van een aandoenlijk ogend wezen zittend op een bankje krijgt een plek op de toekomstige ambulante zorg van het kinderziekenhuis van het LUMC.

De jonge beeldhouwster Margriet van Breevoort maakte dit beeld in opdracht van de Stichting Beelden In Leiden (BIL). Het beeld was dit jaar te zien op de Hooglandsche Kerkgracht in Leiden tijdens de jaarlijkse beeldententoonstelling georganiseerd door BIL. Met dit beeld won Margriet van Breevoort de publieksprijs 2016.

Life Science

Life Science was het thema van de vijfde editie van Beelden In Leiden. Tien beeldhouwers lieten zich inspireren door de wetenschap. Bedrijven op het Bio Science Park traden op als beeldsponsoren. Margriet van Breevoort liet zich voor Homunculus Loxodontus inspireren door het LUMC, dat voor Beelden in Leiden 2016 als haar sponsor optrad.

Homunculus Loxodontus

Het beeld Homunculus Loxodontus toont een wezen dat het midden houdt tussen een zeeolifant en een reusachtige larve. Zijn argeloze uitstraling en hulpeloze voorkomen geven het iets zeer aandoenlijks. Geduldig zittend op een bankje, zoals je dat aantreft in de wachtkamers van een ziekenhuis, lijkt zijn aanwezigheid volkomen vanzelfsprekend. In het hoofd van de kijker ontvouwt zich automatisch een verhaal.

Margriet van Breevoort

Margriet van Breevoort maakt hyperrealistische beelden. Haar wereld wordt bevolkt door fantastische creaturen, die een versmelting zijn van fantasie en realiteit. Ze zijn zorgvuldig tot in detail uitgewerkt, en nodigen uit om van dichtbij te bekijken. De beelden zijn zo levensecht dat ook elke afwijking van de realiteit meteen geloofwaardig wordt. Ze komen voort uit een fascinatie voor de manier waarop we als mens naar de wereld kijken. Hoe we soms verblind kunnen worden door het vanzelfsprekende en alledaagse.

De kijker wordt bewust op het verkeerde been gezet, in een poging hem te verleiden tot het geloven van iets onmogelijks. Uiteindelijk is en blijven deze beelden een object. Maar de aarzeling die ontstaat bij de eerste aanblik blijft fascineren. Dan komen de beelden heel eventjes echt tot leven.

Margriet van Breevoort studeerde in 2013 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zij werd in dat jaar genomineerd voor zowel de Jan Zumbrink Prijs als de Gogbot Youngblood Award. Van Breevoort nam deel aan diverse tentoonstellingen waaronder het Kunstenfestival in Watou (B) (2015) en ‘Ecce Homo Erectus’ in het Odapark in Venray (2016). Recent was haar werk onderdeel van de Museumnacht in Arti  et Amicitiae in A’dam. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.