Beter darmkankerpatiënten selecteren voor chemo met 6 ton van KWF

21 december 2016• PERSBERICHT

KWF Alpe d’Huzes stelt € 625.627,70 ter beschikking aan Wilma Mesker en Rob Tollenaar (Heelkunde LUMC). Samen met pathologen en medisch oncologen gaan zij een nieuwe manier testen om darmkankerpatiënten te selecteren voor chemotherapie.  

Bij de selectie van darmkankerpatiënten voor chemotherapie kijken pathologen naar de groei van kankercellen in en door de darmwand naar de bloedvaten en lymfeklieren. Hoe verder dat proces is gevorderd, hoe meer kans op uitzaaiing. 

Een andere aanwijzing voor een goede of slechte prognose lijkt de hoeveelheid tumorstroma te zijn. Tumorstroma is bindweefsel dat binnen de tumor groeit. Hoe meer stroma de patholoog in het weefsel ziet, hoe slechter de prognose.

Tumorstroma scoren

Deze aanname gaat onderzoeker Wilma Mesker testen bij patiënten in zeven Europese landen. Pathologen zullen bij nieuwe patiënten niet alleen vastleggen hoe ver de tumor is doorgegroeid maar ook de hoeveelheid tumorstroma ten opzichte van de hoeveelheid kankercellen scoren. Vervolgens volgen de onderzoekers de patiënten drie jaar.

Geen belastende chemo’s

“Op deze manier kun je de patiënten met een niet uitgezaaide tumor maar veel stroma identificeren en deze selecteren voor chemotherapie”, zegt Mesker. “En bij oudere patiënten die niet veel stroma hebben kun je goed onderbouwd besluiten om geen belastende chemokuren te geven.”

Als het klopt wat de onderzoekers denken, dan wordt het scoren van tumorstroma standaard ingevoerd bij de diagnose darmkanker. “Wij willen pathologen in Europa hierin opleiden”, aldus Mesker, die voor de opzet van het onderzoek samenwerkt met de afdelingen Pathologie en Medische Oncologie.

Het KWF heeft onlangs 7 oncologische onderzoeksprojecten van het LUMC beloond met een totale subsidie van ruim 2,6 miljoen euro. Het onderzoek van Wilma Mesker en Rob Tollenaar is 1 van die 7 projecten. 

 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.