Twee LUMC-onderzoekers ontvangen Vidi-subsidie

18 mei 2015• NIEUWSBERICHT

Dr. Richard Davis (afdeling Anatomie en Embryologie) en dr. Joris Rotmans (afdeling Nierziekten) ontvangen beiden een Vidi van NWO. Met deze subsidie kunnen ze hun eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Dr. Richard Davis (afdeling Anatomie en Embryologie) en dr. Joris Rotmans (afdeling Nierziekten) ontvangen beide een Vidi van NWO. Met deze subsidie kunnen ze hun eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. 

 

Richard Davis: Hartslag meten met licht        

Bij hartritmestoornissen is sprake van een abnormale elektrische activiteit van het hart. Hartcellen van pluripotente stamcellen kunnen helpen de rol van genen te begrijpen, maar huidige methoden zijn langzaam. Davis wil een snellere benadering ontwikkelen en daarbij gebruik maken van nieuwe beeldvormingstechnieken om patiënten met risico op (erfelijke) hartritmestoornissen te identificeren.

Joris Rotmans: Maak je eigen nieuwe bloedvat

De huidige kunststof bloedvaten die bij vaatoperaties worden gebruikt functioneren op lange termijn maar matig. De onderzoekers ontwikkelen een innovatieve methode waarin de patiënt de engineer is van zijn lichaamseigen nieuwe bloedvat dat niet in het laboratorium maar in zijn eigen lichaam groeit.
 
NWO heeft in totaal aan 87 ervaren onderzoekers een Vidi-beurs van maximaal 800.000 euro toegekend. 

In de LUMC-nieuwsbrieven van 4 juni en 18 juni kunt u meer lezen over het onderzoek van Joris Rotmans en Richard Davis.Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.