LUMC onderzoekt 'thrill seeking gene' op Lowlands

23 juli 2015• NIEUWSBERICHT

Het LUMC doet dit jaar onderzoek naar het DNA van de Lowlandsbezoeker, in samenwerking met Leve DNA!. Een op de vijf mensen heeft een variant van het DRD4-gen die ook wel ‘adventure gene’of 'thrill seeking gene' wordt genoemd. Mensen met dit gen zijn vaak avontuurlijk, ondernemen graag nieuwe dingen, zijn extravert, impulsief en nemen  meer risico’s.

"Bezoekers kunnen dit jaar onder begeleiding zelf hun DNA isoleren uit speeksel. Daarnaast gaan we van ruim 400 deelnemers het adventure gene onderzoeken. Zou de frequentie van deze genetische variant bij het Lowlands publiek hoger dan 20 procent liggen? Kunnen mensen zelf inschatten of ze het gen bezitten? Zijn er andere factoren die dit kunnen voorspellen?", aldus de initiatiefnemers Karin van der Tuin, Marjolein Kriek, Arn van den Maagdenberg en Johan den Dunnen van de afdelingen Neurologie, Klinische- en Humane Genetica.

21 tot 23 augustus

Muziekfestival Lowlands is dit jaar op vrijdag 21 augustus, zaterdag 22 augustus en zondag 23 augustus in Biddinghuizen. Het onderzoek vindt op deze dagen plaats tussen 10.00 en 18.00 uur. Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door Lowlands Science, een samenwerkingsverband van BKB | Het Campagnebureau, New Scientist, de Nationale Wetenschapsagenda, KNAW en het Herseninstituut. 
 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.