Publiekslezing LUMC: Leer meer over afweer!

10 september 2014• PERSBERICHT

Waardoor ontspoort je afweer en hoe draagt dat bij aan reuma of artrose? Kom op zaterdag 11 oktober, 13.00-16.15 uur naar de publiekslezing in het LUMC en leer meer over je afweer. Tijdens deze gevarieerde middag komt een reumadokter aan het woord, een onderzoeker en een patiënte, met tussendoor zelfs cabaret. De toegang is gratis.

Waardoor ontspoort je afweer en hoe draagt dat bij aan reuma of artrose? Kom op zaterdag 11 oktober, 13.00-16.15 uur naar de publiekslezing  in het LUMC en leer meer over je afweer. Tijdens deze gevarieerde middag komt een reumadokter aan het woord, een onderzoeker en een patiënte, met tussendoor zelfs cabaret. De toegang is gratis.

Waarom krijgt de een reuma of artrose en de ander niet? 

LUMC-arts Diane van der Woude vertelt deze middag wat we weten over het ontstaan van reuma en artrose en welke klachten die veroorzaken. Ze legt ook uit hoe we deze ziekten kunnen behandelen en welk toekomstperspectief patiënten tegenwoordig hebben (14.00-14.30 uur).

Hoe doe je onderzoek naar reuma?

Onderzoeker Kim Habets (13.30-14.00 uur) neemt je stap voor stap mee in de fascinerende wereld van het immuunsysteem en het LUMC-onderzoek daarnaar. Ons immuunsysteem staat dag en nacht klaar om het lichaam te verdedigen tegen infecties. Het herkent indringers (=antigenen) maar heeft ook ‘geleerd’ om niet te reageren op lichaamseigen antigenen. En dat is wat mis gaat bij een auto-immuunziekte: het immuunsysteem herkent lichaamseigen antigenen als vreemd en valt die aan. Reumatoïde artritis is zo’n auto-immuunziekte, met chronische gewrichtsontstekingen als gevolg. Artrose, oftewel gewrichtsslijtage, is ook een reumatische aandoening maar geen auto-immuunziekte. Je kunt zelf een kijkje nemen in ons onderzoekslab en zien hoe onderzoekers de oorzaak van reuma proberen te begrijpen (14.30-15.15 uur).   
 

Help, ik heb reuma!

Verder vertelt patiënte Annemarie over haar ziekte (15.45-16.15 uur). Zij heeft sinds haar 16e reuma. In de loop der jaren is ze veranderd van een meisje dat niet wilde weten dat ze reuma had, tot een zelfmanager die de regie in eigen hand heeft. Annemarie hoopt dat haar verhaal anderen kan inspireren. Je vindt het programma en informatie over hoe je je kunt aanmelden in de agenda op de LUMC-website. Deze publiekslezing is georganiseerd als onderdeel van het lustrumjaar van de Nederlandse Vereniging van Immunologie, die dit jaar 50 jaar bestaat.              

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.