Hoe wordt een hartkatheterisatie uitgevoerd?

3 januari 2023
leestijd
Wist je dat onze specialisten jaarlijks rond de 250 hartkatheterisatie bij kinderen uitvoeren? De kinderen komen hiervoor naar het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL). Maar wat houdt deze behandeling precies in? We leggen het graag uit.

Een hartkatheterisatie wordt uitgevoerd binnen ons innovatieve cardiovasculaire interventie centrum. We brengen met behulp van röntgenstraling en contrastvloeistof het hart en de bloedvaten rondom het hart in beeld. Daarbij gebruiken we speciale katheters, een soort dunne slangetjes, waarmee ook de bloeddruk in het hart gemeten kan worden. Als er tijdens de hartkatheterisatie problemen worden gevonden, kan er direct ingegrepen worden met een behandeling. Daarnaast behandelen we ook hartritmestoornissen met een hartkatheterisatie, dat doen we binnen het CAHAL zelfs zonder röntgenstraling.

Dynamisch onderzoek

Een hartkatheterisatie is een heel dynamisch onderzoek. Er worden gegevens verzameld en direct geanalyseerd. De hartkatheterisatiekamer waar we deze behandeling uitvoeren is een hybride kamer. Dit is een ruimte waar tegelijkertijd meerdere ingrepen aan het hart uitgevoerd kunnen worden, bijvoorbeeld in samenwerking met de kinderhartchirurg.

Een hartkatheterisatie is echt teamwork. Er zijn veel specialisten aanwezig: de kinderinterventiecardioloog, de hartkatheterisatie verpleegkundige, de anesthesist en de anesthesiemedewerker. Benieuwd hoe de behandeling in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaande video.

Hartkatheterisatie LUMC

Hartkatheterisatie LUMC