Patiëntenfolder

Gastroscopie bij kinderen

Komt uw kind voor een gastroscopie? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees meer over gastroscopie bij kinderen bij het LUMC en hoe u zich kunt voorbereiden.

Deze informatie is opgesteld door het WAKZ.

Onze zorg

Wat is Gastroscopie bij kinderen?

Een gastroscopie is een onderzoek waarmee uw arts de binnenkant van de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm (figuur) met behulp van een endoscoop bekijkt. Het doel van dit onderzoek is om de oorzaak van de klachten van uw kind te onderzoeken. Een endoscoop is een soepele slang met een videocameraatje aan het uiteinde die via de mond, slokdarm en maag tot in de twaalfvingerige darm wordt ingebracht. Zo kan de arts de binnenkant van deze organen via een beeldscherm goed bekijken. Er kunnen kleine stukjes weefsel (biopten) worden weggenomen voor onderzoek. Als dit in de 12-vingerige darm gebeurt wordt dit een dunne darmbiopt genoemd. Ook kan de endoscoop worden gebruikt voor bepaalde behandelingen, zoals het verwijderen van een ingeslikt voorwerp, het aanleggen van een gastrostoma (hiervoor bestaat een aparte folder) of het dichtstoppen van spataderen in de slokdarm of de maag. 

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Uw kind heeft klachten waarvan de oorzaak mogelijk in de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm ligt. Als de oorzaak van deze klachten niet gevonden kan worden met ander onderzoek (bijvoorbeeld onderzoek van bloed, ontlasting of met röntgenfoto’s) kan een gastroscopie/dunne darmbiopsie het beste onderzoek zijn. Uw arts zal u uitleggen waarom dit onderzoek bij uw kind wordt geadviseerd.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

  • Uw kind krijgt enige tijd vóór het onderzoek een aparte afspraak op de polikliniek Anesthesiologie. Hier zal een anesthesioloog (slaapdokter) beoordelen of uw kind zonder speciale risico’s onder narcose gebracht kan worden. U heeft deze afspraak meegekregen bij uw laatste bezoek aan de kinderarts, of als dat misschien niet gebeurd is krijgt u er een aparte oproep voor.
  • U krijgt van het secretariaat Kindergeneeskunde een oproep waarin staat op welke dag en hoe laat het onderzoek gepland is, en hoe laat en waar u zich moet melden. Bij deze brief treft u ook algemene informatie aan over bijvoorbeeld waar u voor de opname thuis aan moet denken, de voorbereiding thuis, de tijd dat uw kind vooraf nuchter moet blijven, wat u moet meenemen en de gang van zaken tijdens de opname.
Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Het onderzoek vindt plaats gedurende een dagopname. Uw kind wordt nuchter opgenomen voor dagopname op een kinderafdeling binnen het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ). Als uw kind aan de beurt is, zal het naar de onderzoeksruimte worden gebracht, waar één van de ouders mee naar binnen mag. De anesthesioloog zal uw kind in slaap maken met een kapje of een prik. U mag over het algemeen bij uw kind zijn tot hij of zij slaapt. 

Als uw kind slaapt zal de dokter een bijtring tussen de tanden van uw kind stoppen en de endoscoop via de mond inbrengen. De procedure (onder narcose brengen, onderzoek, wakker worden) neemt ongeveer 20 tot 30 minuten in beslag. Hierna gaat uw kind naar de uitslaapkamer om verder bij te komen. Uw kind wordt daar ook bewaakt tot het wakker genoeg is om terug te kunnen naar de gewone verpleegafdeling. U kunt in de uitslaapkamer bij uw kind zitten. Als uw kind goed wakker is, gaat het terug naar de verpleegafdeling waar het iets mag drinken en eten. In de loop van de middag mag uw kind weer naar huis. Het kan zijn dat uw kind die dag nog wat suf en duizelig is, dus laat het rustig aandoen!

Wanneer krijgt u de uitslag?

Vóór u naar huis gaat komt de dokter met u bespreken wat er is gezien. Als er een klein beetje weefsel is weggenomen (biopt) duurt het ongeveer twee weken voordat dit onderzocht is. Uw arts zal met u afspreken hoe en wanneer de uitslag met u besproken zal worden.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Doet een gastroscopie/dunne darmbiopsie pijn?  

Het onderzoek zal plaatsvinden onder algehele narcose, dus uw kind zal niets van het onderzoek merken. Na de ingreep klagen kinderen soms over lichte keelpijn. Zo nodig kan uw kind hiervoor paracetamol krijgen. Eventuele keelpijn is de volgende dag over.  

Is een gastroscopie/dunne darmbiopsie gevaarlijk?  

Het onderzoek wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide kinderartsen (kinderarts voor maag darm leverziekten) en verpleegkundigen. De endoscoop wordt altijd gedesinfecteerd voor gebruik. Het is een veilig onderzoek. Heel af en toe (minder dan 1:1000 onderzoeken) kan er een klein scheurtje in de slokdarm ontstaan, met name als er een zieke of vernauwde slokdarm is.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Als U van tevoren of achteraf vragen heeft, kunt U ons via het secretariaat van de polikliniek Kindergeneeskunde bereiken: 071 - 5262811.

Handige links

Uitgebreide informatie over verschillende onderzoeken en ziektebeelden van maag en darmen kunt u vinden op de website van de Maag Lever Darm Stichting.