Patiëntenfolder

Hormonale behandeling

Sommige vormen van kanker kunnen voor hun groei afhankelijk zijn van hormonen. Hormonale behandeling is erop gericht om de aanmaak van hormonen te remmen of de functie van hormonen te blokkeren, waardoor soms de groei van deze kankersoorten af kan remmen of stoppen. 
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling medische oncologie.

Onze zorg

Wat is Hormonale behandeling?

Hormonen 

Hormonen zijn stoffen die ieder lichaam zelf aanmaakt en allerlei processen in het lichaam beïnvloeden. Zo spelen geslachtshormonen een rol in de ontwikkeling en groei van de borsten en het baarmoederslijmvlies bij vrouwen en de prostaat bij mannen. Als op deze plekken kankercellen ontstaan, kan de groei ook gestimuleerd worden door deze geslachtshormonen. Zonder deze hormonen kunnen deze kankercellen minder goed groeien en mogelijk kunnen ze ook slechter overleven. Door de aanmaak van hormonen te remmen of de functie van hormonen te blokkeren, is het soms mogelijk de groei van deze kankersoorten af te remmen of stoppen. Hormonale behandeling wordt daarom veelvuldig toegepast bij de behandeling van patiënten met prostaatkanker of borstkanker. Soms wordt het ook bij andere hormoongevoelige kankersoorten gebruikt. 

Toediening hormonale medicatie 

De medicijnen bij hormoontherapie worden als tabletten of per injectie gegeven. Hoe lang je de medicijnen moet gebruiken, verschilt per persoon, doel van de behandeling en per indicatie. 

Meer informatie

Handige links

Voor verdere informatie kunt u ook de informatiefolder van KWF Kankerbestrijding bekijken.