Patiëntenfolder

Rectoscopie

Binnenkort ondergaat u een onderzoek van het laatste stukje van de dikke darm (rectum of endeldarm) op de endoscopieafdeling van het Maag-Darm-Levercentrum. In deze folder leggen we uit hoe dit onderzoek verloopt.  

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Maag-, Darm- en Leverziekten

Onze zorg

Wat is Rectoscopie?

Een rectoscopie is een kijkonderzoek om de oorzaak van uw klachten te vinden. Hiervoor gebruikt de arts een endoscoop. Dit is een buigzame, flexibele slang waarin een camera en een lampje zitten. Als u afwijkingen heeft in het rectum, dan kan eventueel een behandeling volgen. 

Is voor u een sigmoïdoscopie afgesproken? Volg dan de instructie die de arts met u heeft afgesproken of volgens de folder Coloscopie.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding  

Draag makkelijke, niet-knellende kleding en sokken. Sieraden of andere kostbaarheden kunnen kwijtraken. U kunt ze daarom beter thuislaten.  

Medicijnen  

Sommige medicijnen hebben invloed op het onderzoek. Volgt u daarom onderstaande instructies.  

Antistolling 

Gebruikt u een bloedverdunner (bijvoorbeeld Ascal, Plavix of andere antistollingsmiddelen)? Meld dit dan aan uw behandelend arts. Deze zal dan bepalen of de bloedverdunner tijdelijk gestopt kan worden. Gebruikt u een bloedverdunner die de trombosedienst doseert (zoals fenprocoumon (Marcoumar®) of acenocoumarol)? Dan moet de trombosedienst de dosering hiervan aanpassen. In dat geval moet u, zodra de datum van het onderzoek bekend is, contact opnemen met de trombosedienst. Op de dag het onderzoek is een INR-bepaling noodzakelijk.  

Uw andere medicijnen kunt u over het algemeen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. 

Eten en drinken  

U mag normaal eten en drinken.   

Wanneer het onderzoek (bij uitzondering) onder sedatie plaatsvindt, gelden de volgende regels:  

  • Eet vanaf 6 uur voor het onderzoek niets meer 
  • Drink vanaf 4 uur voor het onderzoek alleen heldere vloeistoffen* 
  • Drink vanaf 2 uur voor het onderzoek niet meer
    *heldere vloeistoffen zijn bijvoorbeeld: water, thee, heldere bouillon, vruchtensap zonder vruchtvlees, heldere frisdranken 

Meld bijzonderheden vooraf  

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap heeft. Zo kunnen we, als het nodig is, extra tijd inplannen voor uw onderzoek. 

Heeft u een apneu apparaat, neem deze mee.

Bent u verhinderd?  

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Waar moet u zich melden?  

Het onderzoek wordt (poli)klinisch gedaan op de endoscopieafdeling. U meldt zich bij de ingang van het ziekenhuis bij de aanmeldzuil. Uit de zuil ontvangt u een ticket. 

De gastvrouwen/-mannen in de centrale hal wijzen u graag de weg.  

Bij de endoscopieafdeling route 164 (C04-S) meldt u zich met de ticket bij de aanmeldzuil. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.  

Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer. U krijgt een fosfaatklysma om het laatste deel van de dikke darm schoon te krijgen. In verband met deze voorbereiding moet u 30 minuten voor het onderzoek aanwezig zijn.  

Onderzoek met sedatie   

Heel soms is het nodig het onderzoek uit te voeren met een kalmerend en pijnstillend middel (sedatie). Sedatie is geen narcose maar een ontspanningsmiddel. Van sedatie kunt u slaperig worden en merkt u minder van het onderzoek. Voor toediening van de sedatie brengen we voor het onderzoek een infuusnaald bij u in. Volg de richtlijn beschreven bij ‘eten en drinken’. 

Het onderzoek   

De endoscopieverpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. Deze verpleegkundige stelt enkele veiligheidsvragen aan u. U krijgt een ‘knijper’ op uw vinger waarmee we uw hartslag en zuurstofgehalte in het bloed tijdens het onderzoek in de gaten houden. Ook krijgt u een bloeddrukband om voor de bloeddrukmeting. Via de infuusnaald krijgt u de kalmerende en pijnstillende medicijnen.  

Tijdens het onderzoek ligt u zonder onderkleding op uw linkerzij op een bed. U krijgt een handdoek over u heen en u wordt toegedekt met een deken.   

De endoscoop wordt via de anus ingebracht en een klein stukje opgeschoven. De arts blaast wat lucht door de endoscoop in uw rectum. Hierdoor kunt u windjes gaan laten tijdens het onderzoek. Dit is heel normaal. Het zal alleen maar opluchten. Het is het beste als u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen.   

De arts kan met behulp van een dunne tang wat weefsel aan de binnenkant van de darm wegnemen. Dit heet een biopsie. Dit weefsel wordt nader onderzocht onder de microscoop. Dit is meestal niet pijnlijk. 

Omdat het te onderzoeken stukje darm maar 10 à 20 centimeter lang is en het onderzoek niet pijnlijk is, vindt het onderzoek meestal plaats zonder sedatie.  

Duur van het onderzoek  

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Leefregel   

Na het onderzoek kunt u zich weer aankleden. In de meeste gevallen kunt u na het onderzoek gewoon weer naar huis.   

Als u opgenomen bent in het ziekenhuis, gaat u gelijk terug naar de afdeling.   

Als u sedatie heeft gekregen, moet u nog ongeveer 30-45 minuten op de uitslaapkamer blijven. 

Na de observatie op de uitslaapkamer moet uw begeleider u ophalen van de endoscopieafdeling en mag u samen met uw begeleider naar huis. 

Begeleiding   

Als u sedatie krijgt voor dit onderzoek, het noodzakelijk dat iemand u ophaalt van de endoscopieafdeling route 164 (C04-S). U mag niet alleen naar huis, ook niet met openbaar vervoer of de taxi. U mag 24 uur lang geen motorvoertuig besturen en het is verstandig de rest van de dag rustig aan te doen.  

Let op: Heeft u dit niet geregeld, dan kan het onderzoek niet doorgaan. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt een voorlopige uitslag of een verslag van het onderzoek mee naar huis. De uitslag van een eventueel biopt krijgt u later bij uw vervolgafspraak op de polikliniek.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Het onderzoek is in principe veilig en weinig belastend. Bijna nooit komen er problemen (complicaties) voor, zoals een bloeding of perforatie. Is dat wel het geval, dan kan een opnieuw een rectoscopie nodig zijn.  

Nazorg

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

Bij medische problemen na de scopie kunt u contact opnemen met het LUMC via 071-526 91 11 en vragen naar de dienstdoende maag-darm-leverarts.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het planbureau van de Maag-Darm-Leverziekten. Dat kan op werkdagen tussen 8.00 – 16.00 uur via telefoonnummer 071-5296754. U kunt uw vragen ook stellen via email endoscopie.mdl@lumc.nl of kijk op www.lumc.nl/mijnlumc.