Patiëntenfolder

Gastroscopie

Binnenkort ondergaat u een gastroscopie op de endoscopieafdeling van het Maag-Darm- Levercentrum. Bij een gastroscopie wordt de slokdarm, maag en de twaalfvingerige darm onderzocht. In deze folder leggen we uit hoe dit onderzoek verloopt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Maag-, darm- en leverziekten.

Onze zorg

Wat is Gastroscopie?

Een gastroscopie is een kijkonderzoek om de oorzaak van uw klachten te vinden. Hiervoor gebruikt de arts een endoscoop. Dit is een buigzame, flexibele slang waaraan een camera en een lampje zitten. Als u afwijkingen heeft in de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm, dan kan eventueel een behandeling volgen.  

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding  

Draag makkelijke, niet-knellende kleding en sokken. Sieraden of andere kostbaarheden kunnen kwijtraken. U kunt ze daarom beter thuislaten.  

Medicijnen  

Sommige medicijnen hebben invloed op het onderzoek. Volgt u daarom onderstaande instructies.  

Antistolling
Als u een bloedverdunner gebruikt (bijvoorbeeld Ascal, Plavix of de nieuwe antistollingsmiddelen), moet u dit aan uw arts melden. Deze zal dan bepalen of de bloedverdunner tijdelijk gestopt kan worden. Gebruikt u een bloedverdunner die de trombosedienst doseert (zoals fenprocoumon (Marcoumar®) of acenocoumarol), dan moet de trombosedienst de dosering hiervan aanpassen. In dat geval moet u, zodra de datum van het onderzoek bekend is, contact opnemen met de trombosedienst. Op de dag van het onderzoek is een INR-bepaling nodig.

Glucoseregulerende medicijnen
Heeft u diabetes mellitus, dan krijgt u van uw arts advies over het aanpassen van uw bloedsuikerregulerende medicijnen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw diabetesverpleegkundige. 

Uw andere medicijnen kunt u over het algemeen op de gebruikelijke manier en tijd innemen.  

Eten en drinken  

Voor dit onderzoek moet de maag helemaal leeg zijn. U mag vanaf 24.00 uur de dag voor onderzoek niets meer eten en drinken.  

Is het onderzoek na 13.00 uur gepland, dan mag u tot 7.00 uur een beschuitje met jam en een kopje thee. Daarna mag u niets meer eten of drinken.  

Meld bijzonderheden vooraf  

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap heeft. Zo kunnen we als het nodig is, extra tijd inplannen voor uw onderzoek. 

Bent u verhinderd?  

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.  

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Waar moet u zich melden?  

Het onderzoek wordt (poli)klinisch gedaan op de endoscopieafdeling.  

U meldt zich bij de ingang van het ziekenhuis bij de aanmeldzuil. Uit de zuil ontvangt u een ticket.  

De gastvrouwen/-mannen in de centrale hal wijzen u graag de weg.  

Bij de endoscopieafdeling route 164 (C04-S) meldt u zich met de ticket bij de aanmeldzuil. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.  

Onderzoek met sedatie  

Het kan nodig zijn het onderzoek met een kalmerend middel (sedatie) uit te voeren. In dat geval wordt er een infuusnaald bij u ingebracht. In verband met deze voorbereidingen voor het onderzoek, moet u 30 minuten voor het onderzoek komen. U krijgt een knijper op uw vinger waarmee we uw hartslag en zuurstofgehalte in het bloed tijdens het onderzoek in de gaten houden. Ook krijgt u een bloeddrukband om voor de bloeddrukmeting. U krijgt op de onderzoekskamer via de infuusnaald de kalmerende en pijnstillende medicijnen.  

Sedatie is geen narcose maar een ontspanningsmiddel. Van de sedatie kunt u slaperig worden en u zal van het onderzoek minder merken. Na het onderzoek blijft u nog 30 tot 45 minuten in het ziekenhuis zodat we u nog even in de gaten kunnen houden. 

Het onderzoek  

De endoscopieverpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer en stelt u enkele vragen ter controle. U krijgt op de uitslaapkamer een slokje anti-foam te drinken. Dit zorgt ervoor dat er minder schuimvorming in de maag ontstaat. De arts kan de maag dan beter beoordelen.  

Voor het onderzoek begint, krijgt u van de verpleegkundige een keelspray. Dit verdooft uw keel, het geeft een dik gevoel en u kunt minder goed slikken. Het is ongeveer na 60 minuten uitgewerkt.  

Heeft u een kunstgebit, dan moet u deze voor het onderzoek uit doen. U krijgt een bijtring in uw mond tijdens het onderzoek. Dit om te voorkomen dat u op de endoscoop bijt en om uw tanden te beschermen.  

Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzij. De arts legt de endoscoop achter op uw tong en vraagt u goed te slikken. Het inbrengen van de slang en de aanwezigheid ervan in uw keel bemoeilijken de ademhaling niet. Wanneer er slijm in uw mond komt, kunt u dit gewoon uit uw mond laten lopen op het beschermmatje dat onder uw hoofd ligt. De verpleegkundige zal dit slijm ook met een dun slangetje wegzuigen.  

Tijdens het onderzoek zal de arts wat lucht door de endoscoop blazen. Dit kan even een beetje een vol gevoel geven in de maagstreek. Hierdoor kunt u gaan boeren. Dit is normaal tijdens en na het onderzoek, het zal alleen maar opluchten.  

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. Het beste is goed door te ademen door diep te zuchten. De verpleegkundige geeft u hierover aanwijzingen.  

De arts kan met behulp van een dunne tang wat weefsel van de binnenzijde van de maag wegnemen. Dit heet een biopsie. U voelt hier niets van. Dit weefsel wordt nader onderzocht in het laboratorium.  

Duur van het onderzoek  

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.  

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na het onderzoek 

Als u opgenomen bent in het ziekenhuis, gaat u gelijk terug naar de afdeling. Wanneer u sedatie heeft gekregen, moet u nog ongeveer 30 minuten op de uitslaapkamer blijven. Omdat uw keel verdoofd is, mag u 30 minuten niet eten of drinken. Anders zou u zich kunnen verslikken.  

Begeleiding  

Als u sedatie krijgt voor dit onderzoek, is het noodzakelijk dat iemand u ophaalt van de endoscopieafdeling route 164 (C04-S). U mag niet alleen naar huis, ook niet met openbaar vervoer of de taxi. U mag 24 uur lang geen motorvoertuig besturen en het is verstandig de rest van de dag rustig aan te doen.  

Let op: Heeft u dit niet geregeld, dan kan het onderzoek niet doorgaan 

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt een voorlopige uitslag of een verslag van het onderzoek mee naar huis. De uitslag van een eventueel biopt krijgt u later bij uw vervolgafspraak op de polikliniek.  

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Over het algemeen is het onderzoek veilig en weinig belastend. Heel soms kan een complicatie voordoen. Bijvoorbeeld een bloeding of perforatie. Vaak kan dit direct behandeld worden.  

Nazorg

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

Bij medische problemen na de scopie kunt u contact opnemen met het LUMC via 071-526 91 11 en vragen naar de dienstdoende maag-darm-leverarts.  

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het planbureau van de Maag-Darm-Leverziekten. Dat kan op werkdagen tussen 8.00 – 16.00 uur via telefoonnummer 071-5296754.

U kunt uw vragen ook stellen via email endoscopie.mdl@lumc.nl of kijk op www.lumc.nl/mijnlumc.