Patiëntenfolder

Dubbelballon endoscopie (DBE) rectaal

Binnenkort ondergaat u een onderzoek van de dunne darm benaderd vanuit de dikke darm op de endoscopieafdeling van het Maag-Darm-Levercentrum. Dit noemen we een dubbelballon endoscopie (DBE) rectaal. In deze folder leggen we uit hoe dit onderzoek verloopt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Maag-, darm- en leverziekten

Onze zorg

Wat is Dubbelballon endoscopie (DBE) rectaal?

Een DBE is een kijkonderzoek van de dunne darm om de oorzaak van uw klachten te vinden. Hiervoor gebruikt de arts een endoscoop. Dit is een buigzame, flexibele slang waarin een camera en een lampje zitten. Over deze slang is een ‘overtube’ (een doorzichtige plastic slang over de endoscoop) geschoven met een ballon. Ook zit er een speciale ballon aan het einde van de endoscoop waar ook de camera zit. Door het opblazen en leeg laten lopen van de ballonnetjes, kan deze endoscoop verder in de darm komen dan een normale endoscoop.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding    

Draag makkelijke niet-knellende kleding en sokken. Neem extra ondergoed mee. Sieraden of andere kostbaarheden kunnen kwijtraken, u kunt ze daarom beter thuislaten.  

Medicijnen  

Sommige medicijnen hebben invloed op het onderzoek. Volgt u daarom onderstaande instructies.  

Antistolling   

Gebruikt u een bloedverdunner (bijvoorbeeld Ascal, Plavix of de nieuwe antistollingsmiddelen)? Meld dit dan aan uw behandelend arts. Deze zal dan bepalen of de bloedverdunner tijdelijk gestopt kan worden.  

Gebruikt u een bloedverdunner die de trombosedienst doseert (zoals fenprocoumon (Marcoumar®) of acenocoumarol)? Dan moet de trombosedienst de dosering hiervan aanpassen. In dat geval moet u, zodra de datum van het onderzoek bekend is, contact opnemen met de trombosedienst. Op de dag het onderzoek is een INR-bepaling nodig.  

Glucoseregulerende medicijnen

Heeft u diabetes mellitus, dan krijgt u van uw behandelend arts advies over het aanpassen van uw bloedsuikerregulerende medicijnen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw diabetesverpleegkundige.  

Uw andere medicijnen kunt u over het algemeen op de gebruikelijke manier en tijd innemen.  

Eten en drinken  

Voor dit onderzoek moet de darm volledig leeg (schoon) zijn. Als er nog ontlasting in de darm is achtergebleven, kunnen afwijkingen gemist worden. 

Volg vanaf 10 dagen voor het onderzoek onderstaande instructies.  

U mag namelijk geen voedingsmiddelen meer gebruiken die veel resten in de darm achterlaten. In het voedingsschema ziet u wat u wel of juist niet meer mag eten.  

Volg de instructie hieronder: 

10 dagen voor het onderzoek   

 • Stop met geneesmiddelen die ijzer-, of aluminiumverbindingen bevatten. Deze medicijnen maken de darmwand minder goed zichtbaar.  
 • Stop met geneesmiddelen die de darmwerking vertragen zoals codeïne, loperamide (imodium, diacure).  

Overleg over bovenstaande punten altijd eerst met uw behandelend arts!  

7 dagen voor het onderzoek

 • Eet geen pitten/zaden (bijvoorbeeld op brood) of noten.  

3 dagen voor het onderzoek

 • Pas uw dieet aan. Eet geen vezels en eet niet te vet. Kijk in de tabel wat u wel en niet mag eten. 

2 dagen voor het onderzoek

 • Volg het aangepaste dieet, zie de tabel 
 • Neem om 22.00 uur 1 tablet bisacodyl (5 mg) met water

1 dag voor het onderzoek

 • 8.00: Ontbijt uit aangepast dieet 
 • 12.30: Lichte lunch (bijvoorbeeld cracker, witte boterham, beschuit). Eet hierna niets meer, drink alleen heldere dranken  
 • 17.00: Neem 1 tablet bisacodyl met water. 
 • Tussen 19.00-21.00 uur: Drink 1 glas picoprep. Los 1 zakje poeder op in een groot glas met koud water (goed roeren). Drink daarnaast ten minste 2 liter heldere vloeistoffen* binnen 2 uur. *Heldere vloeistoffen zijn bijvoorbeeld: water, thee, heldere bouillon, vruchtensap zonder vruchtvlees, heldere frisdranken.
 • Na 21.00 uur: Blijf heldere vloeistoffen drinken.

Dag van het onderzoek

 • 4,5-2,5 uur voor het onderzoek: Drink 1 glas picoprep. Los 1 zakje poeder op in een groot glas met koud water (goed roeren). Drink daarnaast ten minste 2 liter heldere vloeistoffen binnen 2 uur  
 • 2 uur voor onderzoek: Drink vanaf nu niets meer. 

Voedingsschema 

Meld bijzonderheden vooraf  

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap heeft. Zo kunnen we als het nodig is, extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

Gebruikt u een apneuapparaat, neem deze mee.

Bent u verhinderd?  

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Waar moet u zich melden?  

Het onderzoek wordt (poli)klinisch gedaan op de endoscopieafdeling. U meldt zich bij de ingang van het ziekenhuis bij de aanmeldzuil. Uit de zuil ontvangt u een ticket. 

De gastvrouwen/-mannen in de centrale hal wijzen u graag de weg.  

Bij de endoscopieafdeling route 164 (C04-S) meldt u zich met de ticket bij de aanmeldzuil. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.  

De verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer naar de uitslaapkamer. Voor de toediening van de sedatie brengen we voor het onderzoek een infuusnaald bij u in. In verband met deze voorbereidingen vragen we u 30 minuten voor aanvang van het onderzoek te komen.  

Onderzoek met sedatie  

Meestal wordt het onderzoek uitgevoerd met kalmerende en pijnstillende middelen (sedatie).  Sedatie is geen narcose maar een ontspanningsmiddel. Van de sedatie kunt u slaperig worden en u merkt minder van het onderzoek.   

Soms wordt diepe sedatie gegeven. Daarvoor gebruiken we het middel propofol. De arts bepaalt of dit voor u van toepassing is. Zie ook de folder Diepe sedatie (propofol) bij endoscopie.

Het onderzoek   

De endoscopieverpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. Daar worden nog enkele veiligheidsvragen aan u gesteld.

Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzij. U krijgt een 'knijper' op uw vinger, waarmee we uw hartslag en zuurstofgehalte in het bloed tijdens het onderzoek in de gaten houden. Ook krijgt u een bloeddrukband om voor de bloeddrukmeting. Via het infuus dienen we u de kalmerende en pijnstillende medicijnen toe.  

De endoscoop wordt glad gemaakt met gel en via de anus ingebracht. De scoop gaat door de dikke darm naar de dunne darm. De overtube die over de endoscoop zit wordt tijdens het onderzoek regelmatig heen en weer geschoven. Het opschuiven van de endoscoop kan pijn doen. Zonodig krijgt u via het infuus extra pijnstilling.  

Tijdens het onderzoek blaast de arts wat lucht door de endoscoop. Dit kan kort een wat vol gevoel geven in de buik. Hierdoor kunt u gaan boeren of winden laten tijdens het onderzoek. Dit is normaal tijdens en na het onderzoek. Het zal u alleen maar opluchten.  

De arts kan met behulp van een dunne tang wat weefsel aan de binnenkant van de darm wegnemen. Dit heet een biopsie. U voelt hier niets van. Dit weefsel wordt onderzocht onder de microscoop. Zo nodig kunnen behandelingen worden uitgevoerd. 

   

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. Het beste is goed door te zuchten. De verpleegkundige zal u hierover aanwijzingen geven.  

Duur van het onderzoek  

Het onderzoek duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na het onderzoek   

Als u opgenomen bent in het ziekenhuis, gaat u terug naar de afdeling. Anders blijft u nog kort op de uitslaapkamer en mag u daarna naar huis. Wanneer u diepe sedatie heeft gekregen, blijft u 60 minuten op de uitslaapkamer.  

Na de observatie op de uitslaapkamer moet u opgehaald worden van de endoscopieafdeling en samen met uw begeleider naar huis. 

Begeleiding   

Als u (diepe) sedatie krijgt voor dit onderzoek, is het noodzakelijk dat iemand u ophaalt van de endoscopieafdeling route 164 (C04-S). U mag niet alleen naar huis, ook niet met openbaar vervoer of de taxi. De hele dag mag u geen motorvoertuig besturen en het is verstandig de rest van de dag rustig aan te doen. Heeft u diepe sedatie gekregen, dan is het noodzakelijk dat er ’s nachts iemand bij u in huis is.  

Let op: Heeft u dit niet geregeld, dan kan het onderzoek niet doorgaan. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt een voorlopige uitslag of een verslag van het onderzoek mee naar huis. De uitslag van een eventueel biopt krijgt u later bij uw vervolgafspraak op de polikliniek.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Over het algemeen is het onderzoek veilig. Ondanks het feit dat het onderzoek voorzichtig wordt uitgevoerd, is er toch een kleine kans (kleiner dan 1 procent) op een complicatie. Denk daarbij aan een perforatie of bloeding.   

Een perforatie of bloeding kan aanleiding zijn om u op te nemen, het onderzoek te herhalen en de complicatie te verhelpen. Heel soms kan de complicatie een reden zijn u direct te laten opereren.

Nazorg

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

Bij medische problemen, zoals hieronder beschreven, na de scopie kunt u contact opnemen met het LUMC via 071-526 91 11 en vragen naar de dienstdoende maag-darm-leverarts.  

 • Hevige buikpijn  
 • Helderrood bloedverlies via de anus 
 • Hoge koorts
Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het planbureau van de Maag-Darm-Leverziekten. Dat kan op werkdagen tussen 8.00 – 16.00 uur via telefoonnummer 071-5296754. U kunt uw vragen ook stellen via email endoscopie.mdl@lumc.nl of kijk op www.lumc.nl/mijnlumc.