Patiëntenfolder

Cytomegalovirus (CMV)

Aangeboren of congenitale cytomegalovirus (CMV) infectie is een zeldzame aandoening die het gevolg is van een infectie tijdens de zwangerschap. Het kan op kinderleeftijd gepaard gaan met gehoorverlies, achterstand in de ontwikkeling en neurologische problemen, maar ook met mildere of geen klachten. Het expertisecentrum voor zeldzame prenatale en congenitale infecties van het LUMC is gespecialiseerd in de zorg voor zwangeren met verdenking op CMV infectie en voor kinderen met congenitale CMV. Een team bestaand uit meerdere specialisten kan adviseren over diagnostiek, behandeling en zorg voor deze patienten.
Waarmee kunnen we u helpen?
Onze zorg

Waarom u bij ons in goede handen bent

Een team van experts 

In het LUMC bestaat het expertisecentrum voor zeldzame prenatale en congenitale infecties. Er is kennis en ervaring op het gebied van congenitale CMV infectie. Het multidisciplinaire team bestaat uit gynaecologen, neonatologen, kinderartsen en een kinderneuroloog, een kinderoogarts, KNO-arts en audioloog, virologen, een klinisch geneticus, medisch maatschappelijk werk en een kinderpsycholoog. Met dit team bieden wij gespecialiseerde diagnostiek en zorg. 

Onderzoek en onderwijs 

Om onze kennis te vergroten en de zorg te verbeteren doen wij onderzoek naar de gevolgen van congenitale CMV, maar ook naar de mogelijkheden om dit te voorkomen en te behandelen. Daarnaast wordt er onderwijs en scholing gegeven om onze kennis over te dragen aan veel verschillende zorgverleners. 

Internationale samenwerking 

Om kennis uit te wisselen en te bevorderen wordt er internationaal samengewerkt met andere specialisten op het gebied van congenitale CMV, onder andere binnen het European Congenital CMV Initiative (ECCI)