Twee LUMC'ers ontvangen prestigieuze Vici-beurs

1 maart 2024
leestijd
Dr. Saskia Lesnik Oberstein (Klinische Genetica) en Prof. dr. Puck Knipscheer (Humane Genetica) hebben beiden een prestigieuze Vici-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ontvangen.

Rechtsboven: Saskia Lesnik Oberstein. Linksonder: Puck Knipscheer

De financiering is onderdeel van het NWO-talentenprogramma Veni Vidi Vici waarbij de Vici wordt toegekend aan senior-onderzoekers. Met de financiering van maximaal 1,5 miljoen kunnen Vici-laureaten hun eigen onderzoekslijn en onderzoeksgroep verder uitbouwen. Dit jaar zijn er 35 Vici-beurzen toegewezen.

Vasculaire dementie

Lesnik Oberstein ontvangt een Vici-financiering voor haar onderzoek naar NOTCH3-dementie. Mensen die drager zijn van het NOTCH3-gen hebben een verhoogde kans op vasculaire dementie. Wereldwijd komt deze vorm van dementie voor bij 1 op 300 mensen. Er zijn echter grote verschillen tussen wanneer én of dragers van dit gen dementie ontwikkelen. Het doel van het onderzoek van Lesnik Oberstein is enerzijds om beter te voorspellen welke NOTCH3-dragers dementie zullen ontwikkelen en anderzijds om nieuwe aangrijpingspunten te identificeren om dementie te behandelen of zelfs te voorkomen.

Gevaarlijke DNA-structuren

Knipscheer ontvangt een Vici-beurs voor haar onderzoek naar het vermogen van een cel om verkeerd gevouwen DNA-structuren op te lossen. Het grootste deel van ons genetisch materiaal is in een nette dubbele helix gevouwen. Voordat een cel zich kan delen, moet het DNA heel precies gekopieerd worden. Soms ontstaan er een soort van knopen in de DNA-strengen en dat kan leiden tot allerlei problemen. Knipscheer gaat onderzoeken welke mechanismen een cel tot haar beschikking heeft om deze DNA-knopen te ontwarren en zo het genetisch materiaal stabiel te houden. Knipscheer is bijzonder hoogleraar Biochemie Genoomonderhoud in het LUMC en is daarnaast groepsleider bij het Hubrecht Instituut.