Toekenningen voor onderzoeken naar nierschadeherstel en langlevendheid, Koninklijke onderscheidingen en meer

13 juni 2024
leestijd
LUMC’ers werken elke dag aan de beste zorg, het doorgronden van ziektes en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Zij krijgen regelmatig subsidies en donaties om hun onderzoek verder te brengen en de patiëntenzorg te verbeteren. Of zij ontvangen prijzen en onderscheidingen die hun harde werk onderstrepen. Hier worden ze in de schijnwerpers gezet.

Collage van foto's uit het artikel.

ERC Advanced Grant voor onderzoek naar herstel van nierschade

ton.jpgNierschade kan leiden tot ernstige, chronische nierziekte: een wereldwijd gezondheidsprobleem met beperkte behandelingsmogelijkheden. Prof. dr. Ton Rabelink ontvangt een ERC Advanced Grant van € 2,5 miljoen om herstel van beschadigd nierweefsel te onderzoeken. Het onderzoek richt zich specifiek op de rol van verschillende stofwisselingsprocessen bij dit herstel. Met geavanceerde technologie wordt de stofwisseling van individuele niercellen, en de gevolgen hiervan op het DNA en RNA in de cel, na schade in kaart gebracht. Met deze kennis kunnen stofwisselingsprocessen worden geïdentificeerd die belangrijk zijn voor het succes van dit herstel. Deze processen kunnen vervolgens beïnvloed worden om acute nierschade in een vroeg stadium te herstellen en het ontstaan van chronische nierziekte daarmee te voorkomen. Lees meer. 

Ladies Circle haalt € 242.630,- op voor Huntington-onderzoek

Dankzij twee jaar van inzet en inzamelingsacties onder de campagne 'Zuur hè' hebben de dames van Ladies' Circle Nederland maar liefst € 242.630,- opgehaald. De cheque werd overhandigd aan de vertegenwoordigers van de ziekte van Huntington tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Ladies' Circle. De helft van dit bedrag gaat naar het Campagneteam Huntington voor fundamenteel onderzoek, terwijl de andere helft bestemd is voor de Vereniging van Huntington ter ondersteuning van naasten. Onder leiding van Jan Willem Roodbeen werd de eindstand bekendgemaakt. Dr. Monique Mulder en Dr. Mayke Oosterloo namen de cheque in ontvangst.

Comenius-toekenning: nieuwe onderwijsvormen 

Alexandra Langers en Esther Hamoen.jpgDrs. Esther Hamoen en dr. Alexandra Langers krijgen een Comenius Senior Fellows 2024 beurs van € 100.000,- voor hun onderzoeksproject. Artsen en verpleegkundigen worden apart van elkaar opgeleid, terwijl deze zorgprofessionals in de praktijk veel samenwerken. Een groot deel van de opleiding, zeker in het begin, gebeurt buiten het ziekenhuis. Dat zorgt ervoor dat de omschakeling van theorie naar (ziekenhuis)praktijk als lastig wordt ervaren. Het doel van het onderzoeksproject is om studenten Geneeskunde en Verpleegkunde samen – van elkaar en met elkaar – te laten leren in een realistische, maar veilige omgeving. Door gebruik van moderne techniek wordt de verpleegafdeling virtueel verplaatst naar de leeromgeving buiten het ziekenhuis. Lees meer.

Toekenning Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Nieuwe methode additive hazards model gebaseerd op maximum likelihood

Het meest populaire model voor het onderzoeken van hoe lang mensen leven met een bepaalde ziekte is Cox’s proportional hazards model. Dit model meet het effect van een variabele op de overlevingsduur. Vaak voldoet dit model niet aan de vereisten en geeft het onjuiste resultaten. In dit project, onder leiding van prof. dr.  Hein Putter, wordt gekeken naar een ander model, het additive hazards model. De onderzoeksgroep wil een methode ontwikkelen voor dit model gebaseerd op maximum likelihood. Daarnaast onderzoeken ze uitbreidingen, zoals kruis-validatie en penalized likelihood om de nauwkeurigheid te verbeteren.

Toekenningen Leids Universiteits Fonds

Onderzoek naar langlevendheid

Berg vd  18-04-1.jpgDr. Niels van den Berg krijgt een subsidie van Stichting Elise Matilde Fonds/Leids Universiteits Fonds van € 34.880,- voor zijn onderzoek ‘Understanding the role of genetic cardio-metabolic risk factors in familial longevity’. Er zijn families waarin mensen al 200 jaar lang van generatie op generatie in goede gezondheid extreem hoge leeftijden bereiken. Van den Berg liet in zijn onderzoek zien dat de mensen uit de meest langlevende families tot tien jaar later een eerste cardio-metabole ziekte krijgen. Zijn hypothese is dat de afwezigheid van genetische aanleg voor cardio-metabole ziektes een van de hoofdmechanismes is voor de verlate ziekteaanvang in langlevende families. Hij gaat deze hypothese onderzoeken in de Leiden LangLeven Studie, waar ze van meer dan 400 langlevende families in drie generaties gegevens hebben verzameld. Lees het bericht op LUF.nl.

Toekenning voor onderzoek mini-spierbundels

De ziekte van Duchenne is een ernstige spierziekte, waarvoor nog steeds gezocht wordt naar een effectieve behandeling. Om dit onderzoek te versnellen, worden door Remko Goossens en collega's in het lab een 3D-spier gemaakt van spiercellen van Duchenne-patiënten. Deze worden mini-spierbundels genoemd. Deze mini-spierbundels kunnen samentrekken, en de onderzoekers gaan kijken hoe Duchenne-spiercellen schade oplopen tijdens het samentrekken van de spiertjes. Dit geeft mogelijk een beter beeld van de ziekte dan huidige systemen. Dit model gaan de onderzoekers gebruiken om behandelingen te testen. De subsidie van LUF van € 25.000,- helpt om eerste experimenten uit te breiden en de mini-spiertjes te verbeteren.

Koninklijke onderscheidingen

José Tieleman-Shamier benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De Leidse burgemeester Peter van der Velden noemde Tieleman-Shamier een ware ambassadeur voor het ziekenhuis. Als managementassistent werkte ze 45 jaar op diverse afdelingen, waaronder Anesthesiologie en de afdeling Public Health en Eerstelijns Geneeskunde. "Haar buitengewone inzet en gedrevenheid werd en wordt nog steeds enorm gewaardeerd. Haar grote kennis van het ziekenhuis maakt haar een ideale collega voor afdelingsoverstijgende vragen”, zei de burgemeester. Tieleman-Shamier zet zich naast haar werkzaamheden voor het LUMC ook in als vrijwilliger voor diverse organisaties. Lees meer.

Noeleen Berkhout-Byrne benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Noeleen Berkhout © Henk Keijzer.JPGBerkhout-Byrne is sinds 1982 werkzaam als dialyse verpleegkundige/verpleegkundig specialist nefrologie. Op het gebied van nierfalen en dialyse is zij internationaal als nationaal gewaardeerd vanwege haar toewijding, kennis en vaardigheden. Berkhout-Byrne schreef diverse wetenschappelijke artikelen, ontving in 2014 de Maria Ter Welle prijs van de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting, werkte aan de ontwikkeling van het Nefrogeriatrisch Zorgpad, dat bijdraagt aan een betere levenskwaliteit voor oudere patiënten met nierfalen, en begeleidde zelfhulpgroepen. Ook heeft zij bijgedragen aan de positie van verpleegkundig specialisten in de geneeskunde. (Foto: © Henk Keijzer). Lees meer. 

Annemieke Middeldorp benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Dr. Annemieke Middeldorp kreeg 9 juni van de Leidse burgemeester Peter van der Velden een Koninklijke Onderscheiding. Ze is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar uitzonderlijke bijdragen aan de Nederlandse Vereniging van Gynaecologie & Obstetrie (NVOG) en het LUMC. Middeldorp heeft in haar werk als gynaecoloog-perinatoloog in het LUMC indrukwekkende prestaties geleverd op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Haar werk in de MOET-cursus kreeg nationale en internationale erkenning en zij heeft vele gynaecologen opgeleid in acute zorg. Lees meer.

Franse onderscheiding voor Menno Huisman

Op donderdag 6 juni 2024 zijn op de Franse ambassade in Den Haag door de ambassadeur van Frankrijk, Son Excellence Monsieur Francois Alabrune, de versierselen van Commandeur des Palmes academiques uitgereikt aan prof. dr. Menno Huisman, als erkenning voor zijn gedreven carrière in de vasculaire geneeskunde aan de Universiteit Leiden, de duurzame banden die hij al bijna 25 jaar met Frankrijk heeft weten te smeden, de inzet voor de opleiding van de jonge generatie en zijn niet aflatende passie voor de Franse taal en cultuur. De Ordre des Palmes academiques is de oudste Franse onderscheiding die uitgereikt wordt voor verdienste in civiele functie.