LUMC roept moeders en nakomelingen gerelateerd aan zaaddonorbank LUMC op zich te melden

16 januari 2024
leestijd
Het LUMC roept moeders en nakomelingen die gerelateerd zijn aan de in 2004 opgeheven zaaddonorbank van het LUMC op om zich te melden. Uit een analyse blijkt sprake van negen donoren met meer dan 25 nakomelingen.

Registratie zaaddonorbank incompleet

Het AZL/LUMC heeft van 1977 tot 2004 een donorbank gehad voor kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID). Naar aanleiding van recente verzoeken van KID-nakomelingen om informatie over donoren, is het archief van deze donorbank geanalyseerd. Uit deze analyse komen twee zaken naar voren: de registratie blijkt incompleet en van de 1141 geregistreerde zwangerschappen is bij 9 van de 115 donoren sprake van een donor met meer dan 25 nakomelingen. Daarnaast kan van 80 van de 1141 nakomelingen niet worden nagegaan wie de donor is, omdat hierover registratiegegevens ontbreken.

Nakomelingen per donor

Het LUMC biedt hierbij alle vrouwen en nakomelingen die bekend zijn bij de LUMC-zaaddonorbank de mogelijkheid om meer informatie op te vragen, zodat kan worden uitgezocht hoeveel nakomelingen van hun donor geregistreerd staan. Als vrouwen of nakomelingen contact willen met de donor, dan kan daar een verzoek voor worden ingediend bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB). Donoren kunnen en mogen een verzoek tot contact met moeders en/of nakomelingen accepteren of afwijzen en dus voor anonimiteit blijven kiezen. Via bijvoorbeeld Fiom kan ook een verzoek worden gedaan tot DNA-matching, zodat mogelijk vastgesteld kan worden wie de donor is.

Postcodegebieden 2000 tot en met 3000

Het LUMC weet niet waar de moeders en nakomelingen inmiddels wonen, maar wel in welke postcodegebieden ze destijds woonachtig waren. Het gaat voornamelijk om de postcodegebieden 2000 tot en met 3000. Dit betreft het westen van het land. Ook is er op zeer beperkte schaal donormateriaal gedeeld met klinieken in Leeuwarden en Groningen. Ook vanwege het recht op niet weten, worden deze groepen niet persoonlijk benaderd, maar via dit landelijk bericht opgeroepen zich desgewenst te melden.

Onrust en onzekerheid

Het LUMC realiseert zich dat ouders, nakomelingen en donoren nu worden geconfronteerd met onrust en onzekerheid. De betrokkenen moeten een moeilijke en emotioneel belastende keuze maken om wel of geen verzoek tot informatie bij het LUMC in te dienen. Welgemeende excuses zijn daarom, ook na zoveel jaar, op zijn plek. Het LUMC zal zijn uiterste best doen om moeders en/of nakomelingen zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Ook donoren die vragen hebben over het aantal nakomelingen kunnen altijd contact met het LUMC opnemen.

Het LUMC heeft een onafhankelijk onderzoeksteam aangesteld om de bevindingen te beoordelen. Verder is de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de hoogte gesteld. Doordat het steeds vaker voorkomt dat donorkinderen op zoek gaan naar hun donor, komen eventuele omissies in de registratie en/of administratie aan het licht.

De casus die vorige week bekend werd en deze berichtgeving hebben niets met elkaar te maken.

Meer informatie:

Met verzoeken om informatie wordt uiterst discreet omgegaan. Wilt u als moeder of nakomeling informatie? Neem dan contact op:

Emailadres: donorbank@lumc.nl
Telefoon: 071 526 62 00 op maandag t/m vrijdag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur
Website: www.lumc.nl/donorbank

Relevante websites:
Stichting Fiom: https://fiom.nl/donorconceptie/informatie-oproep-spermabank-lumc-periode-1977-2004
Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting: Home | Donorgegevens

Voor persvragen kunt u contact opnemen met 06 11 37 11 46.