Groene planeet, groene zorg

28 februari 2024
leestijd
LUMC-arts-onderzoeker Evelyn Brakema heeft vandaag met medeauteurs Diederik Gommers, Jurjen Luykx en Juliette Mattijsen een boek aangeboden aan de Tweede Kamer met de titel: Groene Planeet, Groene Zorg. Het boek vormt een leidraad voor mensen in de zorgsector die in hun dagelijkse werkzaamheden willen bijdragen aan verduurzaming.

Evelyn: "Aan Groene Planeet, Groene Zorg hebben diverse LUMC-ers meegeschreven. Het boek vormt de oogst van diverse green teams en commissies die ideeën hebben aangeleverd. De toon is vooral optimistisch en praktisch. Onze planeet en gezondheid zijn met elkaar verbonden en mensen in zorgberoepen kunnen een sleutelrol spelen."

Groene operatiematten

In het Leids Universitair Medisch Centrum werken mensen elke dag hard aan verduurzaming. Van inhalatiemedicatie tot groene operatiematjes. Zo zijn de Intensive Care en de afdelingen Verloskunde en Maag Lever Darm inmiddels overgestapt op wasbare groene operatiematten. In Nederland worden jaarlijks zo’n 23 miljoen wegwerpvarianten gebruikt, in het LUMC waren dat er 270.000. Nu belanden ze niet langer op de afvalberg.

Al onze acties doen ertoe

Groene Planeet, Groene Zorg bevat meer van dit soort praktijkvoorbeelden en veranderingen in werkwijzen en materialen. Brakema: "Of je nu zelf in de zorg werkt of niet, met ons boek ben je snel bijgepraat hoe je jouw eigen voetafdruk kunt verkleinen. Het begint met  ‘Groter Denken, Kleiner Doen’. Al onze acties doen ertoe."