'Goed op weg met Diatech' helpt bij keuzes over technologie bij diabetes

2 februari 2024
leestijd
Is een insulinepomp iets voor mij? Wat kan een glucosesensor? Het LUMC maakte een gesprekskaart over diabetestechnologie. Deze helpt mensen met diabetes en hun zorgverleners om samen keuzes te maken.

Wat is de Diatech-gesprekskaart?

Diabetestechnologie helpt om je bloedsuiker te regelen bij diabetes. De ontwikkelingen gaan snel, en er kan veel. Zoveel dat je soms verdwaalt in de informatie.

De digitale Diatech-kaart helpt bij een gesprek over technologie. Bijvoorbeeld over wat bij iemand past en wat apparaten wel en niet kunnen. De kaart bestaat uit negen afbeeldingen met onderwerpen waarop je kunt klikken. Je ziet dan kort antwoord op vragen zoals:

  • Wat doet diabetestechnologie met mijn bloedsuiker en zelfmanagement?
  • Welke invloed heeft het op mijn leven, bijvoorbeeld op mijn slaap?
  • Hoe draag ik de apparaten op mijn lichaam, en wat doe ik bij sport?

Waarom deze gesprekskaart? 

Medisch psycholoog en onderzoeker dr. Sasja Huisman (LUMC) bedacht de Diatech-gesprekskaart met een reden: "Voor veel mensen met diabetes is het onduidelijk wat de mogelijkheden zijn van diabetestechnologie. Of wat juist níet kan. Ze missen hierdoor soms kansen om hun bloedglucose beter of gemakkelijker te regelen. Ook zorgverleners missen duidelijke informatie hierover in een overzicht. De Diatech-gesprekskaart is een startpunt voor een gesprek over diabetestechnologie tussen zorgverleners en mensen met diabetes."

Winnaar van Het Beste Diabetesidee 2021

Het diabetesteam van het LUMC maakte de gesprekskaart in samenwerking met diabetes.nl. Ze deden dit met financiering van het Diabetes Fonds vanuit een prijs voor Het Beste Diabetes Idee in 2021. Het Diabetes Fonds is één van de vijf organisaties achter de website diabetes.nl.

Waar vind ik de Diatech-gesprekskaart?

De online gesprekskaart 'Goed op weg met Diatech' is voor iedereen beschikbaar op diabetes.nl/diatech. Voor diabeteszorgverleners is er een korte online nascholing over de kaart via MedNet.