LUMC en CHDR verstevigen samenwerking met opening klinische research unit

19 september 2023
leestijd
Het Centre for Human Drug Research (CHDR) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) intensiveren hun bestaande samenwerking. Met deze samenwerking hopen zij nieuwe medicijnen sneller getest en beschikbaar te krijgen voor patiënten.

Op 18 september opende het CHDR op feestelijke wijze hun nieuwe klinische research unit in het LUMC. Hiermee wordt het beter mogelijk om studies uit te voeren bij patiëntvrijwilligers voor medicatiegebruik, zoals onderzoek naar complexe pijnsyndromen en huidaandoeningen.

Het LUMC en het CHDR werken al jaren nauw samen om nieuwe behandelingen en nieuw ontdekte en ontwikkelde medicijnen te onderzoeken. Tot nu toe was dat voornamelijk onderzoek met gezonde vrijwilligers buiten de muren van het LUMC. Met de opening van de nieuwe research unit komt daar verandering in. Vanaf nu is het nog beter mogelijk om onderzoek te doen bij patiënten. En dat is belangrijk, want daardoor komen nieuwe medicijnen waarschijnlijk sneller beschikbaar voor patiënten.

Pancras Hogendoorn, decaan en bestuurder LUMC: "De zoektocht naar nieuwe medicijnen en de daadwerkelijke goedkeuring hiervan is vaak een jarenlang proces. In Leiden vindt veel geneesmiddelenonderzoek plaats door het bijzondere ecosysteem van het LUMC, de universiteit Leiden en het Leiden Bioscience Park. Door de opening van deze unit en de samenwerking met het CHDR hopen we het proces verder te kunnen versnellen."

Koos Burggraaf, directeur CHDR: "We onderzoeken geneesmiddelen voor de farmaceutische en biotech industrie en de academie. We zijn heel blij dat het LUMC ruimte biedt aan deze research unit als uitbreiding op onze bestaande klinische research unit, omdat het ons nog betere mogelijkheden biedt om naast het onderzoek in gezonde vrijwilligers ook onderzoek in patiëntvrijwilligers te doen.

Met deze nieuwe unit in het LUMC kunnen we bereiken dat het vaststellen van effectiviteit en veiligheid bij zowel gezonde mensen als bij de patiënten die het middel nodig hebben, efficiënt verloopt. Dat ‘in eigen huis’ kunnen doen levert snelheidswinst op en is comfortabeler voor patiënten. Voor hen is het plezierig om vanaf een polikliniek rechtstreeks naar de onderzoeksafdeling te kunnen, binnen de vertrouwde muren van het LUMC."

Het LUMC en het CHDR werken al jaren samen in patiëntstudies. De nieuwe research unit richt zich in eerste instantie voornamelijk op onderzoek bij huidziekten en onderzoek naar pijnmedicatie bij patiëntvrijwilligers. 

Het Centre for Human Drug Research (CHDR) in het Leiden Bio Science Park is een innovatief instituut op het gebied van klinische geneesmiddelontwikkeling. Naast eigen research, gericht op het verbeteren van geneesmiddelonderzoek en geneesmiddelen, werken we ook in opdracht van farmaceutische en biotechnologische bedrijven. Daarvoor verrichten we onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen, nieuwe onderzoeksmethoden of nieuwe toepassingen van bestaande geneesmiddelen.

Het LUMC staat als innovator voor het verbeteren van de gezondheidszorg en de gezondheid van mensen. Dat is onze missie. Dit doen we vanuit toonaangevend onderzoek en vernieuwend onderwijs. Samenwerking binnen en buiten het LUMC is belangrijk voor succesvol innoveren. Het LUMC werkt daarom samen op nationaal en internationaal niveau. Wij willen het LUMC sterker verbinden met onze omgeving en beter doorgeven aan volgende generaties. Wij willen grensverleggend beter worden.