Keuzegids: Biomedische wetenschappen en Klinische Technologie topopleidingen LUMC

4 december 2023
leestijd
De LUMC-opleidingen Biomedische wetenschappen en Klinische Technologie hebben in de Keuzegids Universiteiten 2024 het predicaat topopleiding gekregen. De bachelor Geneeskunde scoort vier van de vijf sterren.

Biomedische wetenschappen

De Leidse bacheloropleiding Biomedische wetenschappen scoort in de Keuzegids een beoordeling van 84 uit 100 punten. Daarmee bestempelt de Keuzegids de opleiding voor de zevende keer op rij als topopleiding. Biomedische wetenschappen in Leiden scoort het hoogst van alle biomedische wetenschappen-opleidingen in Nederland.

Vooral de doorstroom naar het tweede jaar is volgens de Keuzegids een stuk hoger dan bij biomedische wetenschappen-opleidingen van andere universiteiten. Ook scoort de LUMC-opleiding bovengemiddeld op alle andere onderdelen, waaronder op inhoud, loopbaanvoorbereiding en sfeer.

"Onze bacheloropleiding is opnieuw erg blij met deze positieve beoordeling", zegt opleidingsdirecteur Kees Tensen. "Het is een erkenning voor het werk van onze docenten en alle andere betrokkenen, zoals onze onderwijsondersteuners, de studie- en onderwijsadviseurs, de onderwijskundigen, de studievereniging M.F.L.S. en de studenten in de jaarvertegenwoordigingen."

Klinische Technologie

De studie Klinische Technologie heeft het predicaat topopleiding voor de tweede keer gekregen. Eerder gebeurde dat in 2021. Deze bacheloropleiding wordt verzorgd door de Technische Universiteit Delft, de Universiteit Leiden (LUMC) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus MC). Klinische Technologie scoort maar liefst 80 punten, terwijl dat er vorig jaar nog 71 waren. Dat is een flinke vooruitgang.

Volgens de Keuzegids studeren studenten van de studie bovengemiddeld vaak af zonder studievertraging. Daarnaast scoort de opleiding ook goed op het gebied van docenten, loopbaanvoorbereiding en sfeer.

Geneeskunde

De opleiding Geneeskunde in Leiden krijgt dit jaar 72 punten in de Keuzegids. Dat is iets lager dan vorig jaar, toen de opleiding 74 punten behaalde. Wel blijft dit aantal punten hoog genoeg voor een score van vier van de vijf sterren. De opleiding scoort vooral goed op de gebieden docenten en loopbaanvoorbereiding.

Keuzegids universiteiten

De Keuzegids is een onafhankelijke consumentengids die alle (bachelor)opleidingen in Nederland met elkaar vergelijkt. Volgens de definitie van de Keuzegids is een topopleiding een opleiding met een eindoordeel van 75 punten of meer. Veel aankomende studenten laten de beoordeling van de gids meetellen bij het maken van hun studiekeuze. De scores zijn onder meer gebaseerd op studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) die studenten jaarlijks invullen. In 2023 is de enquête ingevuld door ruim 289.000 studenten.

In totaal kregen zes opleidingen aan de Universiteit Leiden dit jaar het predicaat topopleiding.