5 vragen over gehoorverlies bij baby’s na een CMV-infectie

13 september 2023
leestijd
In het geval van gehoorverlies bij baby’s wordt niet altijd getest op het cytomegalovirus (CMV). En als een CMV-infectie bij de baby wordt vastgesteld is het soms lastig voor ouders om goede informatie te ontvangen. Dit virus is namelijk niet breed bekend bij ouders, maar ook niet bij zorgverleners. Arts-microbioloog dr. Ann Vossen wil de bekendheid vergroten en vertelt meer.

Wat is CMV?

Ann Vossen: "CMV is een herpesvirus. Bijna iedereen komt hiermee in zijn leven in contact. Een infectie verloopt bijna altijd zonder problemen. Net als andere herpesvirussen blijft CMV slapend in het lichaam aanwezig. Als je zwanger bent, kan een opleving van het virus of een nieuwe besmetting ook een ongeboren kind besmetten. Dit leidt in zeldzame gevallen tot ernstige klachten."

Wat is zeldzaam en wat zijn de ernstige klachten?

"Van de 850 kinderen met een CMV-infectie ontwikkelt 15% ernstige klachten, waarvan gehoorverlies de meest voorkomende is. Maar we zien ook ontwikkelingsachterstand, neurologische problemen en slechtziendheid. De ernst van de klachten verschillen per kind. Sommige kinderen worden doof geboren, anderen hebben gehoorverlies aan 1 oor. En ongeveer 1 op de 8 kinderen met een CMV-infectie wordt geboren zonder symptomen, maar kan in sommige gevallen later alsnog klachten krijgen."

Hoe kom ik erachter of mijn baby een CMV-besmetting heeft?

"Als een gehoortest negatief is, dan zou er direct getest moeten worden op CMV. Hoe eerder je er namelijk bij bent, hoe sneller de juiste zorg gegeven kan worden en hoe minder groot de gevolgen zijn voor het kind. Vanwege de zeldzaamheid zijn zorgverleners soms niet op de hoogte. Daarom is de bekendheid van dit virus zo belangrijk. Ook voor ouders zelf om hier alert op te kunnen zijn."

Is er een middel tegen een CMV-infectie?

"Er zijn wel behandelingen waar binnen het LUMC continu onderzoek wordt gedaan naar de effectiviteit ervan. Ook zitten er al vaccins in de pijplijn."

Kun je als ouder de kans op een CMV-infectie verkleinen?

"Wil je de kans op CMV-infectie verkleinen, dan is het advies om als zwangere en partner op te passen met speeksel en urine. Bijvoorbeeld van andere kleintjes in het gezin of kinderen op een opvang. Peuters en kleuters zijn namelijk de grootste bron van CMV. Dit is vooral in de eerste 4 maanden van de zwangerschap belangrijk, want dan kan een besmetting de grootste gevolgen hebben. Denk dan aan het niet delen van een lepel of geen zoenen geven op de mond. In de praktijk is dit advies natuurlijk lastiger dan bijvoorbeeld geen rood vlees eten. Was daarom in ieder geval vaak je handen, zeker na contact met speeksel of urine."

Onderzoek naar congenitale CMV

In het LUMC wordt het meeste onderzoek naar congenitale CMV gedaan in heel Nederland. Er is heel veel kennis over en ervaring met deze zeldzame aandoening. Om die reden heeft Vossen zo’n 7 jaar geleden eigenhandig een expertisecentrum opgezet dat erkend is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit centrum is breder dan CMV alleen en zet zich in voor betere zorg voor patiënten met een aangeboren infectie.

Op zaterdag 23 september van 12:00 tot 17:30 uur is er een ouderdag in het LUMC voor ouders/verzorgers van kinderen met aangeboren CMV-infectie. Aanmelden? Mail naar CMV-ouderdag@Lumc.nl