Tentoonstelling Galerie LUMC: 'Technophilia' met nieuw werk van Margriet van Breevoort

7 maart 2022
leestijd
Leiden is dit jaar uitgeroepen tot European City of Science. Ter gelegenheid hiervan presenteert Galerie LUMC van 17 maart t/m 29 mei 2022 de tentoonstelling 'Technophilia' met nieuw werk van Margriet van Breevoort. De tentoonstelling toont de invloed van de voortschrijdende techniek op mens en dier.

Hoe zal onze toekomst eruitzien wanneer de mens middels techniek alles in dienst stelt om een zo efficiënt en functioneel mogelijk leven te leiden?

Nieuwe toekomstbeelden

Geïnspireerd door het antropoceen, een tijdperk waarin de natuur steeds meer ondergeschikt is geraakt en zich moet aanpassen aan de mens, schetst Margriet van Breevoort in deze tentoonstelling nieuwe surrealistische en humoristische toekomstbeelden. Ze put hiervoor uit wetenschap en sciencefictionverhalen die haar de vrijheid geven en haar aansporen om een nieuwe toekomst te visualiseren. Zo ontwierp ze een huisdier gevormd tot een vierkant, functioneel pocketformaat: Tamagotchi #1 en #2. Waarbij ze zich de vraag stelt: hoe ver gaat onze drang om alles om ons heen aan te passen aan onze wensen?

‘Absurde mogelijkheden’

Haar rechthoekige wandsculptuur getiteld Milk met een buik met symmetrische tepels waarvan alleen nog de pootjes zichtbaar zijn, gaat over de bio-industrie waarbij het lichaam zich voegt naar de hokjes waarin we ze plaatsen. Van Breevoort: “Mijn werken zijn absurde mogelijkheden die ik creëer waarin ik mijn fascinatie voor de mensheid met al zijn regels en wetten vermeng met mijn liefde voor sciencefiction.”

Homunculus Loxodontus

Margriet van Breevoort werd internationaal bekend met de Homunculus Loxodontus toen het beeld in 2016 in het LUMC werd opgemerkt. Het beeld toont een wezen dat het midden houdt tussen een zeeolifant en reusachtige larve, geduldig zittend op een bankje. Zijn argeloze uitstraling en hulpeloze voorkomen geven hem iets zeer aandoenlijks. In deze tentoonstelling brengt Galerie LUMC de Homunculus Loxodontus in context met nieuw werk en met een verwant familielid: The Waiting, dat Van Breevoort de afgelopen jaren maakte.

29 mei: Dag van de Homunculus Loxodontus
Zondag 29 mei is door het comité van European City of Science uitgeroepen tot de dag van de Homunculus Loxodontus. Om 15.00 uur zal medisch bioloog en filosoof Ellen ter Gast die dag spreken over de wijze waarop sciencefiction en biokunst ons uitnodigen om de grens tussen natuur en technologie telkens weer te onderzoeken. Hoe beïnvloedt technologie de evolutie van mens en dier? De locatie van de lezing wordt bekendgemaakt op de website Leiden2022.nl.

Afbeelding: Margriet van Breevoort, Pangoled in its natural habitat, 110x110x60 cm, siliconen, epoxy, polyurethaan, zand, electronica, glow-in-the-dark pigment, 2020