Tentoonstelling Galerie LUMC: Sustainable Nature met (nieuw) werk van Luuk Wilmering

6 oktober 2022
leestijd
Vanaf 14 oktober presenteert Galerie LUMC de tentoonstelling Sustainable Nature met werk van kunstenaar Luuk Wilmering. Centraal in de tentoonstelling staat het project Birds need shelter waar Luuk Wilmering jarenlang aan gewerkt heeft. Dit project bestaat uit een overdaad aan foto’s en collages onder meer geïnspireerd door het onderzoek van Niko Tinbergen (1907-1988) gedragsbioloog die het gedrag van vogels bestudeerde. De tentoonstelling is onderdeel van het European City of Science jaar.

Dubieuze omgang met de natuur

In de tentoonstelling Sustainable Nature benadrukt kunstenaar Luuk Wilmering de dubieuze manier waarop de mens omgaat met de natuur. Zijn drie projecten Sustainable Nature, Birds need Shelter en New Species from Mixed Genes: can you eat them? komen in deze tentoonstelling samen. De projecten uitgedrukt in collage, fotografie, installatie en schilderkunst geven de bezoeker van de tentoonstelling een aanzet tot reflectie.

De verrassende composities en collages van Wilmering zorgen voor nieuwe inzichten over onze invloed op de natuur. In de tentoonstelling bevindt zich ook een fragment uit een werkkamer die de bezoeker uitnodigt tot een bijna interactieve ervaring met het onderwerp.

Birds need shelter

Voor het project Birds need Shelter is het werk van de Nederlandse gedragsbioloog Niko Tinbergen een grote inspiratie voor Wilmering. Tinbergen deed onderzoek naar het gedrag van vogels. Zijn passie voor vogels en het belang van het begrijpen van dierlijk gedrag waren het uitgangspunt voor de kunstenaar. Daarnaast is Wilmering gefascineerd door verzamelaars, die de menselijke relatie met de natuur immers ook weerspiegelen. Werken die enorme collecties van vogeleieren of een overvloed aan verstofte opgezette dieren weergeven, laten de bezoeker kritisch reflecteren. Al probeert Wilmering ook de humor van deze bezigheden te laten zien.

De tentoonstelling is onderdeel van het programma van Leiden European City of Science.