LUMC-hoogleraren ontvangen dubbelbenoeming binnen Medical Delta

15 november 2022
leestijd
Twee hoogleraren van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een dubbelbenoeming ontvangen bij een van de andere academische instellingen aangesloten bij Medical Delta. Ook verwelkomt het LUMC twee nieuwe hoogleraren, Maaike Kleinsmann en Maureen Rutten-van Mölken. Het doel van de dubbelbenoemingen is om onderzoek op het gebied van gezondheid en techniek een impuls te geven.

De hoogleraren zijn vandaag gelijktijdig geïnaugureerd als onderdeel van de jaarlijkse Medical Delta Conference.

 

In totaal zijn er acht hoogleraren geïnaugureerd als ‘Medical Delta hoogleraar’. Dit is een samenwerkingsverband tussen de TU Delft, Erasmus MC, Erasmus Universiteit, LUMC en Universiteit Leiden en vier Zuid-Hollandse hogescholen. Het heeft als doel technologische oplossingen voor duurzame zorg te realiseren. 

Van kankertherapie tot betaalbaarheid van zorg

LUMC-hoogleraren Eline Slagboom en Lioe-Fee de Geus-Oei zoeken met hun aanstelling bij de TU Delft actief de samenwerking met technische disciplines om zorginnovaties in de praktijk te brengen. De Geus-Oei, hoogleraar Radiologie, doet dat binnen haar onderzoek naar kankertherapieën op maat. Met moleculaire imaging technieken wil ze dat voor iedere patiënt de meest effectieve behandeling gekozen kan worden. Slagboom is gespecialiseerd in moleculaire epidemiologie. Ze wil met computationele methoden meer inzicht krijgen in de risicofactoren van ouderdomsziekten en uiteindelijk het vitaal oud worden stimuleren. 

Maaike Kleinsmann en Maureen Rutten-van Mölken ontvangen een aanstelling bij het LUMC. Kleinsmann wil in samenwerking met het LUMC ‘remote patient management’ platformen effectief gaan inzetten zodat patiënten en zorgverleners op afstand data kunnen uitwisselen. Rutten-van Mölken gaat onderzoek doen naar de betaalbaarheid van digitale medische technologie en de aansluiting hiervan bij marktbehoeften en de zorgpraktijk.

Samenwerking onmisbaar voor zorgtransitie

“Of het nu gaat om fundamenteel onderzoek dat meerdere wetenschappelijke disciplines beslaat, of om het inbedden van veelbelovende innovaties in de zorgpraktijk: het kan niet zonder goede samenwerking”, zegt Frank Willem Jansen, LUMC-hoogleraar en voorzitter van Medical Delta. “De nieuwe Medical Delta hoogleraren hebben zich allen bewezen op dit vlak. Hun benoeming helpt hen verder in de voortrekkersrol die zij al nemen en draagt daarin bij aan de zorgtransitie die voor ons ligt.”

Conferentie in Leiden

De inauguratie vond plaats tijdens de Medical Delta Conference, waar het thema Technology: The Gamechanger for Health centraal stond – gelijk aan het dagthema ‘gamechangers’ van Leiden City of Science. In de Hooglandse Kerk in Leiden konden bezoekers ervaren hoe technologie een ‘gamechanger’ kan zijn voor wetenschappelijk onderzoek en voor de gezondheidszorg. 

Klik hier voor een overzicht van de acht Medical Delta hoogleraren en hun onderzoek.